Časopis objavio lažni intervju sa Schumacherom, sada je požalio - Stigla cifra odštete!

Die Aktuelle mora masno platiti

Časopis objavio lažni intervju sa Schumacherom, sada je požalio - Stigla cifra odštete!

Eldar Ganibegović

Michael Schumacher u komi je od kraja 2013. godine kada je doživio nesreću na skijanju. Jedan časopis je objavio lažni intervju s njim i sada je debelo požalio. 

Njemački časopis Die Aktuelle objavio je skandaloznu naslovnicu sa navodnim intervjuom sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Formule 1 Michaelom Schumacherom. Bilo je to prije otprilike godinu dana.

Rijetke su informacije koje dopiru do javnosti, pošto se njegova porodica brine da sve ostane u tajnosti. Stoga su mnogi u Njemačkoj bili u šoku kada su vidjeli naslovnicu spomenutog časopisa koji je najavio "prvi intervju" sa Schumacherom.

Međutim, kada bi čitatelj otvorio novine i pročitao materijal koji su pripremili novinari, shvatio bi da je riječ o prevari. Novinari su odlučili iskoristiti umjetnu inteligenciju, dopuštajući joj da odgovara na pitanja umjesto jednog od najboljih vozača u historiji Formule 1.

AI odnosno umjetna inteligencija je priznala da Schumacher uz pomoć svojih najmilijih može stajati na nogama, te da bez podrške porodice ne bi preživio toliko teških godina. To su samo neke "velike stvari" otkrivene u intervjuu koji je, jasno, samo plod mašte ili zasnovan na velikoj bazi informacija sa interneta koji je potom umjetna inteligencija koristila za odgovore na postavljena pitanja novinara.

Ovako nešto nije prošlo nekažnjeno. Nakon velike bure u Njemačkoj, grupacija pod čijim vlasništvom je časopis Die Aktuelle otpustila je Annu Hoffmann, direktoricu, koja se smatra odgovornom za ovaj propust.

Oglasi

Jasno, porodica legendarnog vozača Formule 1, tužila je navedeni časopis. Očekivano je dobila tužbu, a sada je na adresu časopisa stigao platni nalog.

Porodica Michaela Schumahera dobila je odštetu od 200.000 eura od jednog njemačkog časopisa, nakon objavljivanja pomenutog intervjua.

Sud u Minhenu prihvatio je sporazum između medijske grupe Funke, izdavača časopisa Die Aktuelle, i porodice Schumacher, ne otkrivajući druge aspekte.

Glavni urednik časopisa smijenjen je prošle godine, a grupa Funke se izvinila porodici Schumacher.

Sada 55-godišnji Michael Schumacher nije se pojavljivao u javnosti otkako je zadobio tešku povredu glave u nesreći na skijanju u francuskim Alpima u decembru 2013.

Porodica bivšeg svjetskog prvaka drži strogu privatnost u pogledu njegovog zdravstvenog stanja, pristup mu je ograničen na bliske osobe.

Top Komentari

Vinnie_Jones
Premalo. Trebali su dobiti neku visoku kaznu da bankrotiraju i ugase sugave novine i njihovo dalje sirenje lazi.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi