Dominacija Hamiltona i Mercedesa
Foto: EPA.eu

Lewis prvi, Rosberg drugi, Vettel treći

Dominacija Hamiltona i Mercedesa

Lewis Hamilton je pobjednik VN Malezije. Drugo mjesto je zauzeo Nico Rosberg, ekipa Mercedesa je potvrdila svoju dominaciju na početku ove sezone, Sebastin Vettel je treći prošao ciljem. Očekivano, nakon jučerašnjih kvalifikacija.

Za razliku od Australije, ovaj put Hamilton nije imao problema sa bolidom, iako je u jednom trenutku (22 krug) dobio upozorenje kako mora obratiti pažnju na motor. Na kraju kada se vrati film na početak, Mercedes je najveći dio posla obavio na startu. Hamilton je odlično krenuo, Rosberg je prošao Vettela i do kraja utrke pozicije koje su držali Britanac i Nijemac u Mercedesu nisu mogle biti ugrožene. Pogotovo jer se vozilo na suhoj stazi.

Najveći gubitnici na startiu su bili Kimi Raikkonen i Kevin Magnussen, vozači od koji se očekivao dobar rezultat, dok kontakt Maldonada i Bianchija nikoga nije iznenadio. Fincu u Ferrariju je pukla guma, morao je rano u boks, bodovi su u tom trenutku bili poprilično daleko.

Na vrhu poretka nije bilo nikakvih promjena, Hamilton je brzo stvorioprednost koja mu je osigurala poprilično mirnu utrku do kraja. U 32. krugu se na nezgodnom mjestu zaustavio bolid Adriana Sutila, ali safety car nije izlazio na stazu. Tako da je ostalo samo pitanje taktike, broj ulazaka u boks, odnosno vrijeme za koje će se ekipe odlučiti. Mercedes je i tu bio ispred Red Bulla koji je je dugo vremena imao dva vozača među četiri najbolja.

Sve do 42. kruga kada Daniel Ricciardo ulazi u boks. Po izlasku, pravi grešku, prerano je krenuo, prednja lijeva guma nije bila postavljena do kraja, pa je morao nazad. Tu je stigla i kazna, pa pucanja prednjeg krila i na kraju odustajanje.

U završnici je Fernando Alonso dobio duel sa Nicom Hulkenbergom, za razliku od Bottasa koji je u "dozvoljenom" duelu ostao iza Masse. Na kraju je u cilju, Hamilton imao ogromnu prednost u odnosu na Rosberga (+17.313) i Vettela (+24.534), dok su Button i ostali vozači do desetog mjesta kasnili i više od minutu. Kevin Magnussen je bio deveti, dok je mladi Rus Daniil Kvyat opet u bodovima, dohvatio je jedan.

Rezultati VN Malezije:
1. Lewis Hamilton  (VBR, Mercedes) 1:40m25.974
2. Nico Rosberg   (Nje, Mercedes) +17.313
3. Sebastian Vettel (Nje, Red Bull-Renault) +24.534
4. Fernando Alonso (Špa, Ferrari) +35.992
5. Nico Hulkenberg  (Nje, Force India-Mercedes) +47.199s
6. Jenson Button   (VBR, McLaren-Mercedes) +1:23.691
7. Felipe Massa    (Bra, Williams-Mercedes) +1:25.076
8. Valtteri Bottas (Fin, Williams-Mercedes) +1:25.537
9. Kevin Magnussen (Dan, McLaren-Mercedes) +1 krug
10. Daniil Kvyat   (Rus, Toro Rosso-Renault) +1 krug
11. Romain Grosjean (Fra, Lotus-Renault) +1 krug
12. Kimi Raikkonen  (Fin, Ferrari) +1 krug
13. Kamui Kobayashi (Jap, Caterham-Renault) +1 lap
14. Marcus Ericsson (Sve, Caterham-Renault + 2 kruga
15. Max Chilton     (VBR, Marussia-Ferrari) +2 kruga
Odustali:
Daniel Ricciardo   (Aus, Red Bull-Renault) 49 krug
Esteban Gutierrez  (Mex, Sauber-Ferrari) 35 krug
Adrian Sutil       (Nje, Sauber-Ferrari) 32 krug
Jean-Eric Vergne   (Fra, Toro Rosso-Renault) 18 krug
Jules Bianchi     (Fra, Marussia-Ferrari) 8 krug
Pastor Maldonado  (Ven, Lotus-Renault)  7 krug
Sergio Perez     (Mex, Force India-Mercedes)  0 krugova

Ukupni poredak:
1. Nico Rosberg   (Nje, Mercedes) 43
2. Lewis Hamilton  (VBR, Mercedes) 25
3. Fernando Alonso (Špa, Ferrari) 24
4. Jenson Button   (VBR, McLaren-Mercedes) 23
5. Kevin Magnussen (Dan, McLaren-Mercedes)20

Poredak konstrutkora:
1. Mercedes   68
2. McLaren-Mercedes   43
3. Ferrari  30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.