FIA objavila kalendar za 2015. godinu

Vraća se Meksiko, Koreja pod upitnikom

FIA objavila kalendar za 2015. godinu

Teme:

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) objavila je kalendar utrka za svjetsko prvenstvo formule 1 u 2015. godini. U kalendaru je rekordna 21 utrka. Sezona već tradicionalno počinje 15. marta Velikom Nagradom Australije, a završava 29. novembra u Abu Dhabiju.

Od iduće sezone u kalendaru je i Velika Nagrada Južne Koreje koja bi se trebala održati 3. maja, međutim utrka još nije službeno potvrđena. Nakon 23 godine u programu imamo i VN Meksika. Posljednji put F1 utrka na autodromu Hermanos Rodriguez u Mexico Cityju održana je 1992. godine, a pobijedio je Britanac Nigel Mansell. Južna Koreja je bila u kalendaru od 2010. do 2013.

Kako je ranije bilo najavljeno, ukinuto je i kontroverzno pravilo o dvostrukim bodovima u zadnjoj utrci koje je bilo na snazi ove godine. FIA je donijela i odluku kako će vozači u F1 od 2016. godine imati najmanje 18 godina. Uvedeno je i pravilo kako prije ulaska u F1 vozači moraju odraditi barem dvije godine u nižim formulama, te da moraju imati važeću vozačku dozvolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.