FIA zabranila promjenu dizajna kacige

Weber i Wurz ismijavaju nova pravila

FIA zabranila promjenu dizajna kacige

M. Skaka

Novo pravilo kojim se zabranjuje promjena dizajna kacige tokom sezone nije naišlo na odobravanje kod većine vozača, a bivši vozači Mark Webber i Alex Wurz bili su najglasniji.

“I ja se zalažem za konzistentnost, ali ozbiljno, šta je slijedeće? Pravilo o frizurama?”, tweetao je Alex Wurz, dok se Mark Webber pita za je moguće da nema većih problema od ovoga.

Lewis Hamilton i Sebastian Vettel redovno su mijenjali izgled svoje kacige od utrke do utrke. Hamilton je tako nosio kacigu sa likovima Michaela Jacksona ili Boba Marleya, a nosio je i dizajn posvećen Ayrtonu Senni.

Jenson Button je, na primjer, nakon tsunamija u Japanu 2011. godine kroz dizajn kacige pokušavao prigupiti novac u humanitarne svrhe. 

Istini za volju, do skoro su vozači uvijek nosili isti dizajn kacige, neki čak i kroz cijelu svoju karijeru. Čini se da se promjene ne sviđaju vodećim ljudima u ovom sportu i pravilo je usvojeno na posljednjem sastanku F1 komisije i još mora biti usvojeno od strane upravčljakog tijela u ovom sportu FIA's World Motor Sport Council.

Sve će biti jasno do prve utrke, 15. marta u Australiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.