Stravičan sudar odlučio prvaka MotoGP-a: Ludnica u Valenciji, Bagnaia odbranio titulu!

Nevjerovatna utrka na kraju sezone

Stravičan sudar odlučio prvaka MotoGP-a: Ludnica u Valenciji, Bagnaia odbranio titulu!

E. Čaušević

Ova sezona MotoGP-a ponudila nam je nevjerovatan spektakl i bitku za prvaka svijeta do samog kraja. Zadnja utrka vozila se danas u Valenciji na kojoj je slavio Francesco Bagnaia i odbranio titulu svijeta, dok je njegov najveći rival Jorge Martin bio tragičar i odustao je nakon incidenta s Marcom Marquezom.

Bagnaia je imao veliku prednost na sredini sezone, no u drugom dijelu Martin je briljirao i uspio je da se uključi u bitku za prvaka, a danas na zadnjoj utrci sezone u Valenciji je sve riješeno.

Aktuelni prvak imao je pole poziciju i odlično je startao i zadržao prvo mjesto, ali sjajan je bio i Martin koji je sa šeste ekspresno stigao odmah iza leđa Bagnaiaje što nam je garantovalo pravi spektakl.

Već u trećem krugu Martin je pokušao da prestigne svog rivala i preuzme lidersku poziciju, ali je došlo do kontakta zbog čega je Španac pao čak na osmo mjesto, dok je Italijan mogao da odahne jer je ostao na motoru i prvom mjestu.

Agresivna vožnja Martina se nastavila jer je Španac bio svjestan da mora što prije stići rivala koji je u ukupnom poretku prije ove utrke imao 19 bodova prednosti.

Oglasi

Međutim, Martin je imao preveliku želju i čini se premalo koncentracije jer je samo dva kruga nakon kontakta s Bagnaiajom ponovo napravio incident koji je na kraju odlučio ime prvaka svijeta Moto GP-a.

Naime, Martin se zabio u Marca Marqueza koji je bio ispred njega i svog sunarodnjaka je katapultirao iz sjedišta, te je nekadašnji prvak svijeta letio kroz zrak i užasno pao, te je zadobio lakše povrede.

I Martin je pao s motora što je značilo njegov kraj, ali i kraj borbe za prvaka svijeta jer su u garaži Ducatija počeli slavlje i javili su Bagnaiaji da je sve gotovo, te da je on novi-stari prvak svijeta.

Bagnaia nije posustajao i uspio je u velikoj borbi na kraju da dođe do pobjede u Valenciji i na pravi način pokaže da je šampion.

Drugi je završio Di Giannantonio koji je u finišu sezone vozio spektakularno i još uvijek je bez ekipe za iduću sezonu što je zaista nevjerovatno. Mjesto na podijumu zauzeo je i Zarco koji je bio danas treći.

Bilo je dosta padova i odustajanja, a pored Martina i Marqueza utrku u Valenciji nisu završili Bezzecchi, Bastianini, Fernandez, Miller i Rins.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi