Prvak svijeta od očaja do sjaja: Francesco Bagnaia slavio na utrci u Barceloni

Još jedna sjajna utrka MotoGP-a

Prvak svijeta od očaja do sjaja: Francesco Bagnaia slavio na utrci u Barceloni

Endin Čaušević

Francesco Bagnaia slavio je danas u glavnoj utrci MotoGP-a u Barceloni za Veliku nagradu Španije ispred najvećeg rivala Jorgea Martina, te je uspio da sapere gorak ukus nakon jučerašnjeg očajnog završetka sprint utrka i pada u zadnjem krugu.

Vikend u Barceloni donio nam je fantastična uzbuđenja što smo i navikli gledati u posljednje vrijeme kada su utrke MotoGP-a u pitanju.

U jučerašnjem sprintu slavio je Aleix Espargaro na domaćoj stazi nakon što je Pecco Bagnaia pao u posljednjem krugu i izgubio pobjedu u sprintu i šansu da smanji zaostatak u ukupnom poretku za Jorgeom Martinom.

Na današnjoj utrci Espargaro je imao pole poziciju, ali je Bagnaia ponovo imao odličan start i izbio je na prvo mjesto. Sjajan je bio i mladi Pedro Acosta koji je startao peti, ali je došao na drugo mjesto.

Acosta je nekoliko krugova pratio prvaka svijeta, a potom ga je uspio prestići. I Martin je bio odmah iza, te je ekspresno krenuo u napad na najvećeg rivala Bagnaiju i uspio je da ga prestigne.

Martin se nije zaustavio na tome i ubrzo je bio prvi nakon što je prestigao i Acostu. Mladi Španac je pritiskao maksimalno i htio da se vrati na prvo mjesto, ali to ga je koštalo jer je pogriješio i izletio sa staze.

Oglasi

Bagnaia je imao preko sekundu zaostatak za Martino, te posljednjih deset krugova krenuo je svim silama naprijed.

Italijan je iz kruga u krug smanjivao prednost, a potom je pet krugova prije kraja u petoj krivini u kojoj je jučer pao sada izveo napad na Martina i uspio da ga pretekne.

Bagnaia je nakon toga napravio prednost u odnosu na Martina jer je nametnuo tempo koji Španac nije mogao da prati. Italijan je ovaj put bio maksimalno fokusiran do samog kraja, te je uspio da prođe kroz cilj i dođe do važne pobjede u borbi za titulu.

[twitter]https://x.com/MotoGP/status/1794711458330317052[/twitter]

Martin će sigurno biti zadovoljan i s drugim mjestom jer još uvijek ima 39 poena prednosti u ukupnom poretku u odnosu na Bagnaiju.

Treće mjesto u utrci pripalo je sjajnom Marcu Marquezu koji je startao s tek 14. mjesta, a na kraju je završio na podijumu i također je ostao u borbi za titulu prvaka s Martinom i Bagnaijom.

U TOP 10 završili su još Espargaro, Di Giannantonio, Fernandez, Alex Marquez, Binder, Oliveira i Bezzecchi. Acosta je na kraju završio na 13. mjestu nakon što je uspio da se vrati u utrku nakon pada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti