Hamilton slavio u Japanu, izjednačio se sa velikim Sennom

Svjetski prvak se vratio

Hamilton slavio u Japanu, izjednačio se sa velikim Sennom

O. Lekić

Nakon slabog nastupa na prošloj utrci u Singapuru, vozači Mercedesa su dominirali na Velikog nagradi u Japanu. Već na samom startu Hamilton prestiže svoga timskog kolegu Rosberga, te tako ponavlja uspjeh iz prethodne sezone. Vozač Ferraria Sebastian Vettel je završio na trećem mjestu.

Svjetski prvak se vratio, zvijezde opet sijaju! Nakon nule na prethodnoj utrci u Singaporu, Lewis Hamilton je slavio po osmi put ove sezone. Vozač Mercedesa je tako došao jako blizu novoj tituli Svjetskog prvaka, ukupno trećoj. Ovo mu je bila ukupno 41 pobjeda u karijeri sa kojom se sada na vječnoj listi pobjednika Formule 1 izjednačio sa legendarnim Ayrton Sennom.

Sam Hamilton nije krio oduševljenje: "Izjednačiti se sa Seenom je neopisivo, ja još ne mogu pobjerovati u to". Nico Rosberg je upotpunio dvostruku slavlje Mercedesa zauzevši drugo mjesto. Četverostruki prvak, Sebastian Vettel je mogao dugo sanjati drugo mjesto, ali mudrija boks taktika Mercedesa se pokazala uspješnijom.

Pet utrka do kraja prvenstva (14 od 19), Luis Hamilton ima 277 boda, Nicko Rosberg je drugi sa 229 boda, te sljedi Vettel sa 218 boda. 

Prije samog starta, vozači i timski šefovi mislima su bili uz preminulog Julesa Bianchia.

"Ja danas mislim na tebe, neka je Bog uz tebe" napisao je na Twitteru Luis Hamilton. Scuderia Ferrari je također odala počast sa riječima "Zauvijek u našim srcima". Dvadesetopetogodišnji Jules Bianchi je na prošlogodišnjoj utrci u Suzuki, 5. oktobra 2014. godine na kišovitoj stazi izletio van, da bi nakon devet mjeseci kome preminuo.

Tok utrke

Hamilton je odlilčno startao. Odmah na početku utrke je bio u jednakoj liniji sa Rosbergom, da bi ga uspio preteći. Slab start Rosberga iskoristili su Vettel i Bottas koje dolaze sa trećeg, odnosno četvrtog mjesta ispred Nijemca. Ricciardo je imao dodir sa Massom, zbog čega su oba vozača morala u boks. Nakon kontakta između Sainza i Pereza, Meksikanac izlazi van staze, da bi i on završio u boksu. Sam start je najbolje iskoristio Nijemac Hulkenberg koji je došao sa 13 mjesta na 8. Kvyat, koji je nakon nesreće u subotu morao potpuno promijeniti svoj bolid odlazi u boks u 9 krugu. Sve je to naglašavalo strategiju od tri zaustavljanja. Alonso i Verstappen su bili na jednakoj strategiji kao Rus. Od vodeće četvorke, Bottas odlazi prvi u boks i to u 12 krugu. Vettel je otišao dva kruga iza njega u boks. Unatoč ranijem odlasku u boks, Ferrari nije imao neku prednost u gumama, baš kao i na prethodnim utrkama. Rosberg odlazi u boks u 16 krugu, da bi krug kasnije Hamilton ušao u boks. Sve je proteklo bez problema i Britanac se vratio na prvo mjesto, ispred Vettela. Sa fenomenalnim prestizanjem u krugu 18, Rosberg je došao na treću poziciju ispred Bottasa. Hulkenberg je u tim trenucima bio već na šestom mjestu. Vrući okršaj za poziciji deset vodili su Alonso, Kvyat i Verstappen. Na čelu je Hamilton u pojedinim krugovima bio čak za sekundu brži od drugoplasiranog Vettela, Rosberg je stizao Vettela, da bi Räikkönen prestigao Bottasa i stigao na četvrto mjesto. Verstappen je prestigao Alonsa za poziciju devet, Sainz je načinio grešku pred boksom gdje je izgubio nos bolida. Rosberg je otišao po drugi put u boks u 30 krugu, te je tako napravio veliki pritisak na Ferrari. Ferrari je brzo reagirao, te je pozvao Vettela odmah u boks, no to nije bilo dovoljno i Vettel izlazi iza Rosberga na stazu. Rosbeg je u tim trenucima odvezao najbrži krug, te je izašao van DRS prozora. Hamilton je nakon drugog zaustavljanja imao prednost od velikih devet sekundi, da bi je do kraja utrke povećavao sa novim gumama. Tako su vozači Mercedesa do kraja utrke držali tempo, Vettel ih je mogao pratiti, no ne i sustići.

1 L. Hamilton (Mercedes) 1:28:06,508

2 N. Rosberg (Mercedes)+ 18,964

3 S. Vettel(Ferrari) + 20,850

4 K. Räikkönen(Ferrari) + 33,768

5 V. Bottas(Williams) + 36,746

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.