Hamiltonu oduzeto treće mjesto!
Lewis Hamilton

Zbog obmane sudija

Hamiltonu oduzeto treće mjesto!

Aktuelnom svjetskom šampionu Formule 1, vozaču McLarena Lewisu Hamiltonu, oduzeta je treća pozicija koju je osvojio na utrci za VN Australije, jer je namjerno obmanuo sudije te utrke.

U saopštenju Međunarodne automobilske federacije (FIA) navodi se da su Hamiltonu i ekipi McLaren oduzeti bodovi koje su osvojili na prvoj utrci u šampionatu, prošle nedjelje u Melbournu, jer su manipulisali dokazima koji su doveli do kazne za vozača Toyote, Jarna Trullija. Nakon ove odluke Trulliju je vraćeno treće mjesto i šest bodova.

Hamilton je utrku završio kao četvrtoplasirani, ali mu je po završetku utrke dodjeljeno treće mjesto jer je do tada trećeplasirani Trulli kažnjen dodavanjem 25 sekundi na postignuto vrijeme, jer je nedozvoljeno pretekao Britanca kada je na stazi bilo sigurnosno vozilo.

Trulli je nakon te kazne pao na 12. mjesto i ostao je bez bodova, a Hamiltonu je umjesto pet dodeljeno šest bodova.

Na prvoj utrci u šampionatu trijumfovao je Britanac iz ekipe Brawn  GP Jenston Button , a drugi je bio njegov klupski kolega Rubens Barrichello.

Naredna utrka utrka u 60. šampionatu Formule 1 vozi se za vikend na stazi Sepang, za Veliku nagradu Malezije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.