Hamiltonu pole na domaćem terenu

Rosberg ostao kratak jednu desetinku

Hamiltonu pole na domaćem terenu

Lewis Hamilton je na domaćem terenu, stazi Silverstone ostvario osmi pole position sezone. Svjetski prvak je postavio vrijeme 1:32.248, što je daleko bolje od vremena koja smo imali tokom slobodnih treninga u petak. Nico Rosberg je ostao opet na drugom mjestu sa jednom desetinkom zaostatka za Hamiltonom. Treći je bio Felipe Massa.

Tokom kvalifikacija vozači su imali velikih problema sa granicom staze u zavoju Copse, a direktor utrka Charlie Whiting je odlučio čvrsto držati se pravila pa je vozače odlučio kazniti poništivši ostvarena vremena. Nakon prvog dijela najbolje vrijeme je imao Kimi Raikkonen (1:33.426), dok su najlošiji bili Felipe Nasr, Fernando Alonso, Jenson Button, Will Stevens i Roberto Merhi.

Zbog poništenog vremena najviše problema je imao Kiki Raikkonen koji dvije minute prije kraja ostao bez mjerenog vremena. Na kraju je Kimi dohvatio treći dio kvalifikacija probivši se na deveto mjesto. Treći dio kvalifikacija nisu uspjeli izboriti Sergio Perez, Roman Grosjean, Max Verstappen, Pastor Maldnonado i Marcus Ericsson.

Nakon prvih krugova u trećem dijelu kvalifikacija, Hamilton je sa 1:32.248 pobjegao Rosbergu na jednu desetinku, čak u završnici probao biti i brži, ali je na kraju odustao, postavljeno vrijeme bilo je više nego dovoljno. Iako je Valtteri Bottas bio vrlo brz tokom čitavih kvalifikacija, njegov timski kolega Felipe Massa je završio kao treći. U trećem redu su dva Ferrarija, Raikkonen i Vettel, a onda slijede Kvyat, Sainz, Hulkenberg i Danijel Ricciardo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.