Kolike su plate vozača Formule 1 u 2019. godini? Razlika između Hamiltona i Albona je neviđena

Ogroman novac je u igri

Kolike su plate vozača Formule 1 u 2019. godini? Razlika između Hamiltona i Albona je neviđena

E. Čaušević

Ljubitelji Formule 1 s nestrpljenjem očekuju početak nove sezone koja tradicionalno počinje u martu utrkom za Veliku nagradu Australije.

Pripreme za novu sezonu su već u punom jeku i ekipe se spremaju punom parom kako bi pokušale ove sezone parirati vozačima Mercedesa koji dominiraju već nekoliko sezona. Pred početak sezone u javnost je "procurila" informacija o tome koliko će zaraditi vozači F1 u novoj sezoni.

Ove informacije su mnoge šokirale jer je nevjerovatna razlika između vozača koji su još uvijek "zeleni" u Formuli 1, te vozačima koji su tu već duže vrijeme, a najviše se ističe Lewis Hamilton. Mercedes ne štedi kada je u pitanju svjetski prvak, te je Hamilton dobio onoliko koliko je tražio novca.

Tako će britanski vozač u 2019. godini zaraditi nevjerovatnih 57 miliona dolara čime je ubjedljivo prvi na ovoj listi. Iza njega nalazi se Sebastian Vettel koji će i narednu sezonu voziti za Ferrari. Bivši svjetski prvak će u ovoj godini biti bogatiji za 45 miliona dolara, te će sigurno dobiti bonuse ukoliko prekine Hamiltonovu i Mercedesovu dominaciju.

Ono što je mnoge iznenadilo jeste da je na trećem mjestu dojučerašnji vozač Red Bulla, Daniel Ricciardo. On će od ove sezone voziti za Renault, a njegov ugovor za 2019. godinu iznosi 17 miliona dolara što je znatno manje u odnosu na Hamiltona i Vettela.

Iza njega je bivši klupski kolega Max Verstappen sa zaradom od 13,5 miliona dolara, a zatim slijede: Valtteri Bottas (Mercedes) 8,5 miliona dolara, Kimi Raikkonen (Sauber) 4,5 mil dolara, Nico Hulkenberg (Renault) 4,5 mil dolara, Carlos Sainz (McLaren) 4 mil dolara, Charles Leclerc (Ferrari) 3,5 mil dolara, Sergio Perez (Racing Point) 3,5 mil dolara, Romain Grosejan (Haas) 1,8 mil dolara, Pierre Gasly (Red Bull) 1,4 mil dolara, Lance Stroll (Racing Point) 1,2 mil dolara, Kevin Magnussen (Haas) 1,2 mil dolara, Robert Kubica (Williams) 570.000 dolara, Daniil Kvyat (Toro Rosso) 300.000 dolara, Lando Horris (McLaren) 260.000 dolara, Antonio Giovinazzi (Sauber) 230.000 dolara, George Russell (Williams) 180.000 dolara i Alexander Albon (Toro Rosso) 170.000 dolara.

Mnoge je iznenadila nevjerovatna razlika između Hamiltona i Vettela sa ostalim vozačima, a to se odnosi na one koji debituju u F1. Hamilton će zaraditi 57 miliona dolara, a najmanja plata je 170.000 dolara koju će za cijelu sezonu dobiti vozač Torro Rossa Alexander Albon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti