Lettenbichler učvrstio vodstvo u Hard Enduro prvenstvu pobjedom na utrci Red Bull Romaniacs

Lettenbichler učvrstio vodstvo u Hard Enduro prvenstvu pobjedom na utrci Red Bull Romaniacs

E. Čaušević

Njemački motociklist i član Red Bull KTM Factory Racing tima, Manuel Lettenbichler, rutinski je pobijedio u trećoj utrci sezone FIM Hard Enduro World Championshipa voženoj u Rumuniji.

Lattenbichler fantastičnom vožnjom na utrci Red Bull Romaniacs stigao do svoje treće pobjede u tri ovosezonske utrke te je savršenim nizom krenuo na put ka odbrani titule svjetskog šampiona. Također, ovo je njegova četvrta vezana pobjeda na pomenutoj utrci.

Red Bull Romaniacs je najduža utrka u FIM HEWC prvenstvu, a ideja je bivšeg šampiona u snowboardu Martina Freinademetza. U početku predstavlja zanimljiv Prolog oko grada Sibiua (Sibinja) pogodan publici za praćenje utrke, prije nego motociklisti krenu na maratonsku četverodnevnu vožnju oko prelijepih Karpata.

Opis nije dostupan.

Vozači iz 55 zemalja su učestvovali u utrci, a Lettenbichler je impresivno napredovao tokom prva tri dana te je stvorio prednost od čak 58 minuta. Subotnji start je bio jako dobar za Nijemca, stigao je do prve kontrolne tačke, a nakon toga je odlično održavao svoj tempo tokom dana te je završio ispred kolega na KTM motociklima, Kanađanina Trystana Harta i Bugarina Teodora Kabakčieva.

Opis nije dostupan.

Oglasi

"Oduševljen sam kako je prošla sedmica. Nevjerovatan je osjećaj ostvariti četvrtu pobjedu na utrci Red Bull Romaniacs i ukupno treću vezanu u ovogodišnjem prvenstvu", izjavio je dvadesetpetogodišnji Lettenbichler.

Hart je zasluženo došao do svog debitantskog podijuma te je postao prvi Kanađanin koji se našao među prva tri vozača na najtežem Hard Enduro reliju na svijetu. Kabakčiev je u finišu uspio nadmašiti Billyja Bolta, svjetskog šampiona iz 2021. godine, u njihovoj direktnoj borbi za treće mjesto na podijumu.

Opis nije dostupan.

"Red Bull Romaniacs utrka nikad nije laka, ali je za mene bila još teža jer nisam mnogo vozio u prethodnom periodu i još uvijek liječim povredu ramena. Ipak, plan mi je bio da stignem do cilja", rekao je Bolt, dvadesetpetogodišnji vozač Husqvarne.

Wade Young, vozač Sherca, utrku je završio na petom mjestu, dok je Austrijanac Michael Walkner bio šesti.

Oglasi

Opis nije dostupan.

"Ovo izdanje Red Bull Romaniacs utrke nije iznevjerilo. Svaki dan je bio težak i na granici mogućeg. Sve u svemu, mislim da sam imao dobru sedmicu te da sam vozio konzistentnu utrku", kazao je dvadesetsedmogodišnji Young.

Lettenbichler sada u ukupnom poretku ima 18 bodova prednosti ispred Harta. Sezona FIM Hard Enduro World Championshipa ulazi u svoju drugu polovinu četvrtom utrkom, a to je Red Bull Outliers u Kanadi. Ova utrka se održava 26. i 27. augusta.

Opis nije dostupan.

Rezultati utrke Red Bull Romaniacs:

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 19:45:15
2. Trystan Hart (KTM) 20:55:14
3. Teodor Kabakchiev (KTM) 21:19:16
4. Billy Bolt (Husqvarna) 21:25:16
5. Wade Young (Sherco) 21:32:02
6. Michael Walkner (GASGAS) 21:37:48
7. Mario Roman (Sherco) 22:31:30
8. Graham Jarvis (Husqvarna) 23:44:46
9. Sonny Goggia (KTM) 24:19:31
10. Matthew Green (KTM) 24:44:25.

Top 5 vozača u FIM Hard Enduro World Championshipu nakon tri utrke:

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 64 boda
2. Trystan Hart (KTM) 46 bodova
3. Billy Bolt (Husqvarna) 44 boda
4. Teodor Kabakchiev (KTM) 38 bodova
5. Michael Walkner (GASGAS) 31 bod.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije