Red Bull Cliff Diving ove sedmice u Japanu

Posljednja stanica prije Mostara

Red Bull Cliff Diving ove sedmice u Japanu

Sponzorski tekst

Četvrta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023 na rasporedu je ove sedmice u Japanu. Ljetnu pauzu skakači su iskoristili za učešće na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, gdje su sa lakoćom osvojili sve medalje u disciplini visinskih skokova. Nakon Japana, očekuje se njihov dolazak u Mostar 9. septembra.

Nakon pauze od skoro mjesec dana, Red Bull Cliff Diving sezona se nastavlja u kanjonu Takachiho na rijeci Gokasu, svetom mjestu za Japance. Bit će ovo druga posjeta prvenstva Zemlji izlazećeg sunca, poslije takmičenja u Shirahami 2016. godine.

Prve serije skokova na četvrtoj stanici sezone održat će se u srijedu 2. augusta, a finale je na rasporedu u četvrtak 3. augusta. Na platformama visokim 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene), nastupit će po 12 takmičara, a među njima će prvi put biti i jedan skakač iz Japana, džoker takmičar Kyohei Arata.

Mnogi od skakača u Japan su stigli već prošle sedmice zbog učešća u takmičenju u visinskim skokovima na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, održanom u Fukuoki. Tamo su potvrdili uvjerljivu dominaciju skakača koji nastupaju u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu: sve medalje, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, pripale su imenima koja već godinama imamo priliku gledati na Starom mostu.

Nezaustavljiva Australka Rhiannan Iffland osvojila je treće uzastopno zlato, srebrena je bila Kanađanka Molly Carlson, a bronzana njena zemljakinja Jessica Macaulay.

„Osvojiti treće uzastopno zlato je nevjerovatno. Bez riječi sam. Trebalo je mnogo napornog rada, ne samo u posljednjih nekoliko godina, nego od malih nogu. Dok sam stajala gore na platformi, iskoristila sam sva ta iskustva da se smirim i prikupim dobru energiju“, rekla je 31-godišnja Iffland.

Oglasi

Kod muškaraca, zlatni je bio Rumun Constantin Popović, njegov zemljak Catalin Preda osvojio je srebro, a bronzu Francuz Gary Hunt.

„Ova titula bila je najteža i najpoželjnija za osvojiti. Pritisak je bio mnogo veći, jer Svjetski kup se održava skoro svake godine, a Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ima više takmičenja svake godine. Ali na ovo sam morao čekati četiri godine“, izjavio je 34-godišnji Popović.

Zahvaljujući svojim nastupima u 2022. godini, skakačem godine u izboru Svjetske organizacije vodenih sportova proglašen je mladi Britanac Aidan Heslop.

Navedeni skakači su favoriti i za pobjedu na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Takachihu. U ukupnom poretku muškarca vodeći je Popović, drugi je Heslop, a treći Španac Carlos Gimeno. Kod žena, na čelu tabele je Iffland, a prate je Carlson na drugoj, te Njemica Iris Schmidbauer na trećoj poziciji. Vrlo blizu su Australka Xantheia Pennisi i Amerikanka Meili Carpenter na četvrtom i petom mjestu.

Zbog vremenske razlike, finale takmičenja u Japanu moći će se pratiti uživo na YouTube kanalu i zvaničnoj stranici prvenstva od 5 sati ujutro, u četvrtak 3. augusta.

Naredna stanica prvenstva je Mostar, koji je postao istinski „klasik“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, stojeći već godinama rame uz rame sa svjetskim metropolama i egzotičnim destinacijama diljem planete. Bit će to osmo gostovanje svjetske cliff diving elite u Bosni i Hercegovini, a na Starom mostu se može očekivati još jedan sportski spektakl.

Oglasi