Ludnica u Jerezu: Veliki incident obilježio trku, Marquez slavio

Druga pobjeda ove sezone za Španca

Ludnica u Jerezu: Veliki incident obilježio trku, Marquez slavio

Španski vozač Marc Marquez slavio je danas u Jerezu u trci koju je obilježio veliki incident nekoliko krugova prije kraja. 

Pol poziciju u jučerašnjim kvalifikacijama ostvario je Cal Crutchlow, dok su iza njega startali Dani Pedrosa na Hondi i Johann Zarco na Yamahi Tech 3. Aktuelni prvak Marc Marquez startao je tek sa pete pozicije, ali to njemu ništa ne znači.

Vodstvo na samom početku preuzeo je Jorge Lorenzo što nije rijedak slučaj u ovoj i prošloj sezoni. A, onda, po dobro poznatom scenariju, Marquez je brzo izbio na drugu poziciju i potom pretekao Lorenza.

Iza njega su u tom trenutku bili Lorenzo, Dovizioso i Pedrosa. Takva situacija je trajala nekoliko krugova u kojima se Marquez uspio odlijepiti jer ga Lorenzo nije mogao pratiti, a Dovizioso i Pedrosa nisu mogli proći Lorenza. Onda je uslijedio pravi haos. Nekoliko krugova prije kraja Dovizioso je krenuo u napad na Lorenza, a to je ostavilo prostor Pedrosi da ih prođe obojicu. Ipak, Lorenzo je pokuašo da zatvori taj prolaz Pedrose i došlo je do kontakta između njih dvojice koji se prenio i na Doviziosa tako da su sva trojica ispala.

To je maksimalno iskoristio Marquez koji je bez problema trku priveo kraju i osvojio novih 25 bodova. Treba spomenuti i to da je Cal Crutchlow pao oko sredine trke, tako da je i on ostao bez bodova. Na drugoj poziciji na kraju je završio Johann Zarco, dok je treći bio Andrea Iannone. 

Marquez u ukupnom poretku vozača sada ima 70 bodova, a iza njega su Zarco i Vinales. Ono što je najbitnije Marquezu je činjenica da je Dovizioso sada tek na četvrtoj poziciji generalnog plasmana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi