Kiša napravila haos, utrka i prekidana, ali ni to nije zaustavilo čudesnog Verstappena

Pravi spektakl u Zandvoortu

Kiša napravila haos, utrka i prekidana, ali ni to nije zaustavilo čudesnog Verstappena

Endin Čaušević

Utrka za Veliku nagradu Nizozemske priredila nam je danas pravi spektakl. Kiša je u dva navrata pravila haos na stazi, utrka je čak i prekidana, no ni to nije zaustavilo nevjerovatnog Maxa Verstappena koji je uspio da pobijedi pred svojom publikom u Zandvoortu.

Već u prvog krugu počela je padati jaka kiša što je stvorilo velike probleme vozačima na stazi. Iako je Verstappen odlično startao na kraju je izgubio skoro deset pozicija, te je lidersko mjesto preuzeo njegov klupski kolega Perez koji je prvi prešao na gume za kišne uslove.

Odlično su se u svemu tome snašli Gasly i Zhou koji su se također probili u vrh, dok su Norris, Leclerc, Russell i Piastri bili među najvećim gubitnicima na startu utrke jer su prekasno mijenjali gume.

No, kada je kiša prestala i kada se staza prosušila ponovo se vidjelo da je Verstappen nivo iznad svih. Za svega nekolik krugova Nizozemac je pred svojom publikom došao ponovo na lidersko mjesto i bez problema je prošao Pereza.

I kada se očekivalo da će Verstappen bez problema privesti utrku kraju ponovo smo desetak krugova pred kraj dobili pravu dramu.

Nebo se otvorilo ponovo nad Zandvoortom i ponovo smo gledali pravi haos. Ovaj put su svi reagovali na vrijeme, no Perez nije izdržao pritisak. Izletio je u trećoj krivini i danas odlični Fernando Alonso to je iskoristio i preuzeo drugo mjesto.

Oglasi

Potom je direkcija utrke odlučila da prekine istu dok se kiša ne smiri i dok se ne poprave uslovi na stazi kako bi se izbjegao totalni haos koji je sigurno slijedio.

Prekid je trajao skoro sat vremena, a kada je kiša prestala utrka je nastavljena iza vozila sigurnosti koje se zadržalo na stazi dva naredna kruga.

Nakon "letećeg starta" Verstappen je uspio da zadrži vodeću poziciju ispred Alonsa koji je pokušao na sve načine da ugrozi Nizozemca, ali nije uspio.

Verstappen je na kraju uspio da pobijedi pred svojom publikom, dok je Alonso bio fantastičan danas i zasluženo drugi. Treće mjesto pripalo je Perezu koji i nije previše blistao, ali je uspio da dođe na podijum.

Gasly je bio najveće iznenađenje danas i završio je četvrti, a iza njega bio je Sainz. U TOP 10 završili su još Hamilton, Norris, Albon, Piastri i Ocon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi