Objavila lažni intervju s Michaelom Schumacherom, ubrzo je požalila

Očekivano

Objavila lažni intervju s Michaelom Schumacherom, ubrzo je požalila

E. Škorić

Njemački časopis Die Aktuelle objavio je skandaloznu naslovnicu sa navodnim intervjuom sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Formule 1 Michaelom Schumacherom.

Die Aktuelle je šokirao kada je objavio intervju sa legendarnim vozačem koji je prije skoro 10 godina doživio tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama i od tada nikada više nije viđen u javnosti niti se zna u kakvom je stanju.

Rijetke su informacije koje dopiru do javnosti, pošto se njegova porodica brine da sve ostane u tajnosti. Stoga su mnogi u Njemačkoj bili u šoku kada su vidjeli naslovnicu spomenutog časopisa koji je najavio "prvi intervju" sa Schumacherom.

Međutim, kada bi čitatelj otvorio novine i pročitao materijal koji su pripremili novinari, shvatio bi da je riječ o prevari. Novinari su odlučili iskoristiti umjetnu inteligenciju, dopuštajući joj da odgovara na pitanja umjesto jednog od najboljih vozača u historiji Formule 1.

Iako je vrlo brzo postalo jasno da intervju nije stvaran, "odgovori" umjetne inteligencije postali su povod za razmatranje i ostavljaju fanove u zabludi.

Oglasi

AI odnosno umjetna inteligencija je priznala da Schumacher uz pomoć svojih najmilijih može stajati na nogama, te da bez podrške porodice ne bi preživio toliko teških godina. To su samo neke "velike stvari" otkrivene u intervjuu koji je, jasno, samo plod mašte ili zasnovan na velikoj bazi informacija sa interneta koji je potom umjetna inteligencija koristila za odgovore na postavljena pitanja novinara.

Ovako nešto nije prošlo nekažnjeno. Nakon velike bure u Njemačkoj, grupacija pod čijim vlasništvom je časopis Die Aktuelle otpustila je Annu Hoffmann, direktoricu, koja se smatra odgovornom za ovaj propust.

Osim toga, grupa se saopštenjem objavljenim na svojoj web stranici izvinila i poručila da članak nije trebao biti objavljen. "Taj neukusni i zbunjujući članak nikada nije trebao biti objavljen", rekla je voditeljica časopisa grupe, Bianca Pohlmann.

“Ne zadovoljava kriterije novinarstva koje očekujemo i koje očekuju i naši čitatelji od izdavača kao što je Funke”, dodala je.

“Michael Schumacher. Prvi intervju. Svjetska senzacija", stoji u časopisu na naslovnici ilustriranoj velikom fotografijom bivšeg vozača.

U manjem tekstu se kaže da "zvuči varljivo autentično", a unutar objave se navodi da je intervju obavljen putem programa umjetne inteligencije.

Od nesreće, Schumacher je zatvoren u svom domu u Švicarskoj, a porodica kao što smo rekli daje malo informacija o njegovom zdravstvenom stanju.S većinom njemačkih medija postoji dogovor da se poštuje njegova privatnost i privatnost njegove porodice, što međutim ne rade neki tabloidi poput Die Aktuelle.

Porodica Schumacher najavila je tužbu protiv izdavača skandaloznog intervjua.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi