Newey: Uvijek ću osjećati djelimičnu krivicu za Senninu smrt
EPA

Otkrio u knjizi "Kako izgraditi bolid"

Newey: Uvijek ću osjećati djelimičnu krivicu za Senninu smrt

Eldar Ganibegović

Šef tehničkog odjela Red Bulla, Adrian Newey je otkrio kako se osjeća krivim za udes Ayrtona Senne na VN San Marina 1994. godine gdje legenda F1 izgubila život.

Newey je u novoj autobiografskoj knjizi "Kako izgraditi bolid" opisao sudar okrivljujući sebe i Patricka Heada za određene komponente koje se nisu smjele nači na bolidu.

"Bez obzira na to da li je upravljački stup uzrokovao nesreće ili ne, ne možemo pobeći od činjenice da su postojali određeni dijelovi dizajna koji se nisu smjeli staviti na bolid", rekao je Newey.

"Ali, ono zbog čega najviše osjećam krivnju nije taj potencijalni upravljački stup koji je možda uzrokovao nesreću, iako ja mislim da nije, nego sama činjenica da sam zabrljao aerodinamiku bolida."

"Uvijeć ću osjećati djelimičnu krivnju za Senninu smrt, ali ne i potpunu", izjavio je šef tehničkod odjela Red Bulla. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi