Novi pole position za Lewisa Hamiltona

Britanac neuhvatljiv

Novi pole position za Lewisa Hamiltona

Dominacija Mercedesa se nastavlja i u srcu Katalonije. Lewis Hamilton je ostvario 35. pole position u svojoj karijeri. Iako je Nico Rosberg dobrim dijelom kvalifikacija bio ispred Hamiltona, kada je bilo najvažnije, Hamilton je bio najbolji.

Četvrti put zaredom Britanac je na vrhu, dok je Daniel Ricciardo završio kao treći. Aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel je imao velikih problema tokom prva dva dana, na kraju je morao zaustaviti svoj
bolid nakon dvije i pol minute treće sesije. Na kraju je vozač Red Bulla završio na desetom mjestu.

U prvom dijelu kvalifikacija, Pastor Maldonado je završio u zaštitnom zidu već u ranoj fazi kvalifikacija, a vozaču Lotusa nešto kasnije su se priključili Kobayashi,  Ericsson, Bianchi, Chilton i Sutil. Inače, prva sesija je na kratko bila prekinuta nakon izlijetanja Maldonada. Ipak Maldonado neće starti kao posljednji, jer je Francuz Jean-Eric Vergne kažnjen.

Nico Rosberg je u toj fazi postavio najbolje vrijeme i to na tvrđoj komponenti guma. Jenson Button se mučio, kao dva bolida Force Indije, ali su dohvatili drugu rundu kvalifikacija.

I drugom dijelu kvalifikacija Rosberg je opet bio ispred Hamiltona, oba bolida Mercedesa su bila na medium komponenti guma. Fernando Alonso se provukao u Q3, njegov rezultat nisu mogli dostići Kvyat i Hulkenberg. Pored Njih dvojice, kvalifikacije su nakon druge sesije završene i za Sergia Pereza,
Estebana Gutierreza, Kevina Magnussena i Jeana-Erica Vergnea.

U trećem dijelu opet smo imali za kratko crvenu zastavu nakon zaustavljanja Vettela, dok je Hamilton sada brži od Rosberga tri desetinke. U posljednjem krugu Hamilton je svoje pole potvrdio sa 1:25.232, Rosberg je ostao na drugom mjestu, Ricciardo na trečem. Odličan posao su napravili Bottas i Grosjean koji su završili ispred Raikkonena i Alonsa. Jenson Button je osmi, Massa deveti, dok će Vettel starti kao deseti.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.