Poboljšana Kia Sportage od jučer u prodaji i u BiH
Cijene se kreću od 40.990 KM

Promocija u Sarajevu

Poboljšana Kia Sportage od jučer u prodaji i u BiH

Teme:

Novi, unaprijeđeini Kia Sportage jučer je premijerno predstavljen novinarima u Bosni i Hercegovini, pa je time ozvaničen i početak prodaje na našem tržištu.

Ovaj SUV dosad je bio najpopularniji model u svome segmentu u našoj zemlji, a ljubiteljima istog sada se nudi vozilo s brojnim poboljšanjima. Uz nešto izmijenjen dizajn Kia donosi novu tehnologiju, sigurnosne sisteme te učinkovite motore koji ispunjavaju nove emisijske standarde.

Modifikacije su doživjele i izvedbe GT Line. Novi napredni "EcoDynamics+" 48-voltni blagi hibridni dizel je prvi motor koji Kia predstavlja kao dio svoje globalne strategije elektrifikacije motorne ponude.

Kia je tako između ostalog postala prvi proizvođač koji u svojoj gami modela nudi tehnologije hibrida, plug-in hibrida, električnog pogona i 48-voltnoga blagoga hibrida.

Kia će do 2025. godine ponuditi 16 modela s naprednim motorima, od toga 5 novih hibrida, 5 priključnih hibrida, 5 električnih vozila, a 2020. i novo vozilo na gorive ćelije.

Što se tiče samog dizajna, izmijenjen je prednji odbojnik s novim svjetlima za maglu i novim sjajnim crnim ili kromiranim kućištem koje se proteže do donjeg otvora za ulazak zraka.

Sportage je sada raspoloživ s evoluiranom maskom motora (crna mat ili sjajna) koja podsjeća na tigrov nos. Nova puna LED prednja svjetla, LED dnevna svjeta u obliku 4 tačke i redizajniranim svjetla za maglu pružaju maksimalnu vidljivost i povećavaju prepoznatljivost vozila.

Sportage sada nudi širok izbor motora – između ostalog tu su već spomenuti Kijin novi ‘EcoDynamics+’ 2,0-litreni blagi hibrid s oznakom ‘R’ i Kijin novi 1,6-litreni ‘U3’ dizelski motor.

U Kiji sitiču kako su spomenuti blagi hibrid EcoDynamics+ razvili s namjenom pružanja veće učinkovitosti motora s unutrašnjim sagorijevanjem koji neprimjetno koristi električnu energiju. Kod Sportagea ovaj hibridni sistem snage 0,44 kWh pomoću 48-voltne litij-ionske baterije zadužen je za polazak i ubrzanje.

Motornu ponudu obogatio je novi 1,6-litreni motor ‘U3’ koji mijenja postojeći 1,7-litreni CRDi. Novi 1,6-litreni dizel dolazi u verzijama sa 115 ili 136 KS (u kojoj se nudi pogon 4x4 i 7-stepeni automatik s dvije spojke).

Benzinska ponuda ostaje nepromijenjena. Kupci mogu birati između dva motora. 1.6 T-GDi ima maksimalnu snagu od 177 KS i 265 Nm obrtnog momenta, dok atmosferski 1.6 GDi motor snage 132 KS ima 161 Nm obrtnog momenta, dok emisije CO2 iznose 159 g/km.

Oba benzinska motora sada su opremljena novim filterom čvrstih čestica koji smanjuje štetne emisije i omogućava zadovoljavanje emisijskog standarda Euro 6d TEMP. Sve izvedbe s T-GDi motorom raspoložive su s prednjim ili 4x4 pogonom te 7-stepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (samo kod 4x4 pogona).

Cijene osvježenog Sportagea u BiH kreću se od 40.990 KM koliko košta model sa 1,6 benzinskim motorom od 132 KS i paketom opreme LX Active.  Najpovoljniji dizel je 1,6-litarski CRDi sa 115 KS i manuelnim mjenjačem koji je po redovnoj cijeni 50.490 KM, a u akcijskoj cijeni s popustom od 5.000 KM njegova cijena je 45.490 KM. Osim toga Kia nudi najpovoljniju, sedmogodišnju garanciju na svoje modele.

Prodajni šampion

Tokom 2017. godine u Evropi je prodana 131.000 modela Sportage, što je predstavljalo četvrtinu Kijine evropske prodaje.

U svijetu je svakih 69 sekundi prodat jedan Sportage, zbog čega je ovaj model dugogodišnji prodajni šampion Kije.

U martu 2018., tri mjeseca nakon 25. godišnjice rođenja modela, proizveli su 5-milionitog Sportagea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi