Poker asova za naslov prvaka

U Abu Dhabiju pada odluka o novom prvaku

Poker asova za naslov prvaka

U historiji Formule 1 nekoliko puta se dešavalo da o prvaku odluka pada na zadnjoj utrci sezone, ali nikad se do sada nije desilo da o prvaku na zadnjoj utrci odlučuju čak četvorica vozača.

Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Mark Webber i Lewis Hamilton, u nedjelju će u Abu Dhabiju odlučiti o novom prvaku Formule 1. Mnogo zanimljivih detalja vezano je za ovu četvoricu vozača, a mnogo je i kombinacija na koje svi računaju. Ipak, Španac za volanom Ferrarija ima najviše šansi da uzme naslov.

Fernando Alonso je trenutno vodeći sa 246 bodova i ima najviše šansi da osvoji naslov prvaka, treći u karijeri. Pobjeda ili drugo mjesto Špancu donose naslov bez obzira na plasman rivala. Time bi Alonso sa 29 godina postao najmlađi vozač koji je osvojio tri naslova. Schumacher i Senna su to ostvarili dvije godine stariji.

Španac je u ovoj sezoni pet puta slavio, ali to na kraju ne mora ništa da znači. Sjetimo se samo Felippea Masse, koji je prije dvije godine slavio šest puta, ali je na kraju naslov prvaka uzeo Hamilton sa pobjedom manje. Čak ako Alonso i izgubi od najbližeg pratitelja Webbera postaće prvak ako zauzme drugo mjesto. Zbog ovakve situacije Alonso je u psihološkoj prednosti.

Alonso ima šansu da postane najmlađi šampion sa tri naslova, dok Mark Webber ima šansu da postane najstariji nakon Michaela Schumachera s naslovom prvaka. Australac iz Red Bulla ima 34 godine, a Schumacher je 2004. postao prvak sa 35 godina. Australija na naslov prvaka čeka punih dvadeset godina, još od Alana Jonesa 1980, a pored Jonesa prvak je još bio samo Jack Brabham.

Webberov klupski kolega Sebastian Vettel nije u poziciji da koja mu prija, ali se ne predaje. Nijemac ima 15 bodova manje od Alonsa. U slučaju pobjede Vettel će biti najmlađi prvak u historiji, ima 23 godine, a Hamilton je prije dvije godine postao prvak sa 23 godine i 301 danom starosti. U slučaju pobjede Vettel će također postati tek drugi Nijemac nakon Schumachera sa naslovom prvaka.

Ipak, da bi došao do pobjedničkom postolja Vettelu se moraju posložiti mnoge kockice. Bilo koja pozicija niža od druge znači da nije svjetski prvak. Vettel mora pobijediti, a Alonso mora biti peti i onda je svjetski prvak. To je najlakša računica kojom Vettel može do naslova, sve ostale se teško računaju i pomoću najboljeg kalkulatora.

Lewis Hamilton je trenutno četvrti sa 222 boda i ima najmanje šansi da se domogne naslova, zapravo, njegove šanse su skoro nemoguća misija. Hamiltonu za drugi naslov u karijeri treba pobjeda, Alonso ne smije biti bolji od 11. mjesta, Webber od šestog, a Vettel od trećeg. Ukoliko Britanac dođe do pobjede biće to prvi put nakon 1965. da je Britanija tri godine uzastopno imala prvaka.

Hamilton je rekao kako bi volio da Webber bude prvak, jer vjerovatno još nije zaboravio sukobe s Alonsom. Webberu je oprostio sudar u Singapuru, sudar koji će ga koštati naslova prvaka. Treba dobro posmatrati i situaciju u Red Bullu, jer Webber i Vettel posljednjih mjeseci nisu u najboljim odnosima, pa ne treba očekivati da bi neko nekoga mogao propustiti.

Jenson Button je prošlog vikenda u Brazilu izgubio šanse da odbrani naslov prvaka. Utrka u Abu Dhabiju biće jedna od najboljih posljednjih godina, nema sumnje. Najbrži cirkus je stigao do samog kraja, a najviše razloga za ugodno spavanje pred odlučujuću utrku ima Fernando, ali i Lewis, vjerovatno, jer ej svjestan da su mu šanse isuviše male.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.