Prihodi Formule 1 premašili prihode FIFA-e!

Nevjerovatne cifre

Prihodi Formule 1 premašili prihode FIFA-e!

Da je Formula 1 izuzetno profitabilna organizacija odavno je jasno. Ipak, iznenađujući je podatak da su njeni prihodi u posljednjih petnaest godina premašili prihode FIFA-e.

FIFA-in prihod u proteklih petnaest godina iznosi velikih 14.5 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući Svjetskim prvenstvima te super-bogatim sponzorskim ugovorima sa velikim kompanijama poput Vise, Coca-Cole i Adidasa.

Sa druge strane, Formula 1 je do 2013. godine zabilježila profit od 16.2 miliona dolara, što dovoljno govori kolika je moć prvog čovjeka Bernieja Ecclestonea.

Istraživanje koje je prošle godine proveo 'Express' pokazalo je da je gospodin Ecclestone potpisao ugovore ukupne vrijednosti koja premašuje 23,4 milijarde dolara u 30 godina otkako je preuzeo kormilo F1. Razumljivo je da je to više nego bilo koji drugi čelni čovjek neke druge asocijacije.

Vjeruje se da je najunosniji ugovor koji je Ecclestone potpisao onaj iz 1991. godine kada je sklopljeno sponzorstvo sa njemačkom RTL televizijom, koje je na snazi i danas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.