Prošlo je tačno 26 godina od najcrnjeg dana u historiji F1

Ayrton Senna je bio jedan od najvećih

Prošlo je tačno 26 godina od najcrnjeg dana u historiji F1

Na današnji dan prije tačno 26 godina desio se najcrnji scenario u historiji šampionata Formule 1.

Preminuo je trostruki šampion, legendarni Brazilac Ayrton Senna. Bilo je to na trci za Veliku nagradu San Marina.

Sena je trku počeo na pol poziciji, ispred Michaela Schumachera. Trka je počela pod sigurnosnim vozilom zbog incidenta koji se odmah desio, a već u drugom krugu nakon što se sigurnosno vozilo sklonilo sa staze Senna se zabio u zid.

Utrka je prekinuta na 37 minuta pa je nastavljena i završena pobjedom Michalea Schumachera. Ali, to u tim trenucima nikoga nije ni zanimalo jer je samo pola sata poslije trke javljeno da je Senna, koji je u međuvremenu prevežen u bolnicu, preminuo.

Taj 1. maj 1994. godine vječno će ostati upisan crnim slovima u historiju Formule 1 jer od tada više ništa nije bilo isto. Od tada su promjenjena brojna pravila, uvedene su rigorozne sigurnosne mjere itd.

Senninoj sahrani nekoliko dana kasnije prisustvovalo je preko milion ljudi.

Inače, legendarni Brazilac je tog dana vozio tek treću trku za ekipu Williamsa u koju je stigao iz McLarena.

Kada je preminuo imao je 34 godine. U karijeri je vozio 162 trke, ostvario 41 pobjedu i čak 80 puta se penjao na podijum. Posljednji put svjetski šampion bio je tri godine prije smrti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti