Prvi pole-position Hamiltona u Mercedesu

Vettel starta tek deveti

Prvi pole-position Hamiltona u Mercedesu

M. Maksimović

Staza u Šangaju očito odgovara vozačima Mercedesa. Nakon vrlo dobrog prvog dana jučer, danas je Lewis Hamilton ostvario najbolje vrijeme kvalifikacije za VN Kine. 

Izbor gume i različite strategije su definitvno obilježile današnje kvalifikacije koje su vožene  na visokim temperaturama. 

Tako su kvalifikacije počele na 33 stepena, dok je temperatura staze bila 48 stepeni. pa je logično da su gume poprilično trošile. 

 

Već na početku se dosta kalkulisalo sa izlascima na stazu upravo zbog guma. Lewis Hamilton je imao najbolje vrijeme 1:35.793, dok je prvi dio ujedno bio i završni za ekipe Marussije, Caterhama, te Gutierreza u Sabueru, odnosno Bottasa u Williamsu. Veliko iznenađenje se dogodilo u drugom dijelu kvalifikacija. 

 

Vozač Red Bulla, Mark Webber se zaustavio na stazi nakon samo jednog kruga po izlasku iz boksa. Australac je ostao bez goriva, pa je na kraju završio tek na 14.mjestu. Veliko je pitanje da li će tu i ostati s obzirom na pravilo o određenoj količini goriva koja je potrebna za uzimanje uzorka. 

 

Pored Webbera, u drugom dijelu kvalifikacija nedovoljno vrijeme za prolazak su imali di Resta, Perez, Sutil, Webber, Maldonado i Vergne.  U finalnom dijelu kvalifikacija, Nico Hülkenberg i Sebastian Vettel nisu izlazili na stazu. 

 

Svjetski prvak će startati kao deveti i s medium gumama koje se sporije troše, dok se na istu taktiku, ali uz jako spor odvezen krug u kvalifikacijama, odlučio McLarenov Jenson Button koji će krenuti osmi. Lewis Hamilton je na mekšoj komponenti postavio vrijeme 1:34.484.

 

Do njega će u prvom startnom redu krenuti finski vozač Lotusa Kimi Räikkönen (+0.277), a iza njih u drugom startnom redu startat će Fernando Alonso u Ferrariju (+0.377) i Nico Rosberg u Mercedesu (+0.377).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.