Dosta promjena u vrhu nakon subotnjih etapa na Rally Croatia, a petak je bio poseban dan
FOTO: EPA

Uzbuđenja na vrhuncu

Dosta promjena u vrhu nakon subotnjih etapa na Rally Croatia, a petak je bio poseban dan

H. Zilić

Nastavljen je Rally Croatia 2023., a subotnji program ovogodišnje utrke donio je dosta uzbuđenja i uzbudljivih situacija na osam voženih etapa.

Vodeći nakon prvog dana belgijski vozač Thiery Neuville napravio je dvije greške na etapa 11. od Ravnog do Skrada i na etapi 12. u Plataku. Pomenute greške su ga koštale velikog pada u generalnom poretku tako da je Neuville nakon subotnjeg programa pao na čak 41. poziciju sa 59 minuta zaostatka za liderom Evans.

Upravo je britanski takmičar Elfy Evans u automobilu Toyote lider nakon dva takmičarska dana s vremenom 2:20:05.7.

Evans vodi ispred Estonca Tanaka u Fordu i Finca Lappia u automobilu Hyundaija.

Kompletne rezultate nakon dva takmičarska dana pogledajte OVDJE.

Takimčari su subotnji program vozili u osam etapa. Počelo je sve 9. etapom od Kostanjevca do Šetruš vrha, a završilo je 16. etapom na Plataku.

Nedjelja nam donosi još pet etapa Ralyy Croatie, nakon kojeg ćemo saznati i ukupnog pobjednika za 2023. godinu.

Program u nedjelju počinje 17. etapom od Trakošćana do Vrbog, a 20. finalna etapa je od Zagorskog sela do Kumrovca.

U petak je bio i poseban dan. Hyundai Motorsport je u dogovoru s porodicom Breen odlučio da se takmiči na Rally Croatia, kako bi odao počast Craigu Breenu koji je poginuo na testu prije relija prošle sedmice.

Timu Hyundaija se u četvrtak pridružila cijela Rally zajednica kako bi se sjetili Craiga i razmišljali o njegovom životu i strasti prema reliju, zajedno sa njegovim bliskim prijateljima i suvozačem Jamesom Fultonom.

Potez vrijedan velike pohvale uradio je i Toyota Gazoo Racing koja je u čast Breena odlučila da na ovogdišnjem Rallyu u Hrvatskoj kandiduje samo dva automobila za osvajanje bodova.

Craog Breen rođen je 2. februara 1990. godine u Irskoj, a tragično je nastradao 13.prila 2022. godine u Lobor. Aktivan Ralyy vozač je bio od 2009. godine, a skupio je u karijeri 82 Rally utrke.

Najbolje akcije sa etapa u petak i subotu možete pogledati OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.