Ricciardo diskvalifikovan, Red Bull će se žaliti

Prešao ograničenje od 100 kg goriva po satu

Ricciardo diskvalifikovan, Red Bull će se žaliti

Vozač Red Bull Australac Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) diskvalifikovan je  i oduzeti su mu bodovi za drugo mjesto koje je zauzeo te je trećeplasirani danas na stazi u Albert Parku Danac Kevin Magnussen u McLarenu pomaknut na tu drugu poziciju, objavila je Međunarodna automobilska federacija (FIA) u nedjelju.

Ricciardo je "prešao" ograničenje od "100 kg goriva po satu" što je novo pravilo FIA-e kako bi se ograničila snaga novih turbo motora.

Vozač i inženjeri Red Bull Racinga nisu uspjeli uvjeriti istražitelje FIA-e na saslušanju u svoje dobre namjere i Australcu je oduzeto to drugo mjesto koje je osvojio na VN Australije, što je njegovo prvo pobjedničko postolje.Jenson Button, također vozač McLarena, je sa četvrtog mjesta pomaknut na treće mjesto.


“Nakon odluke Međunarodne Automobilističke Federacije da je naš bolid prekrišio članak 3.2 sportskih i 5.1.4 tehničkih pravila, ekipa je obavijestila FIA-u da će se žaliti na ovakvu odluku. Pogrešna mjerenja nivoa goriva su se događala tokom cijelog vikenda i ne samo na našim bolidima. Naš tim i Renault su uvjereni da bolid nije trošio više goriva nego što je propisano pravilnikom”, kaže se u saopštenju Red Bulla.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.