Sarajevo ozbiljan kandidat za organizaciju utrke Formule E 2020. godine

Najbolji vozač formule E i član uprave Manchester City-a oduševljeni gradom

Sarajevo ozbiljan kandidat za organizaciju utrke Formule E 2020. godine

Danas su Sarajevo i Bosna i Hercegovina imali priliku da požele dobrodošlicu nesvakidašnjim gostima, a sve zahvaljujući kandidaturi grada Sarajeva za domaćina utrke Formule E 2020. godine. 

U atriju Alta Shopping centra održana je press konferencija na kojoj su gosti - Jean Eric Vergne, vozač Techeeta tima, i Edmund Chu, direktor tima i član uprave fudbalskog kluba Manchester City, dali svoju podršku gradonačelniku Abdulahu Skaki, kao i inicijatoru ideje Samiru Ceriću, u nastojanju da 2020. godine organizuju utrku Formule E u glavnom gradu naše države. Pored gostiju, prisutnima je bio predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.

Održavanje ove utrke bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promovisalo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore, te omogućilo brz ekonomski razvoj i preporod cijele regije. Pored toga, dolazak nekih od najvećih svjetskih kompanija, koje se automatski vežu uz organizaciju utrke Formule E, donio bi i kreiranje novih poslova, te poticajno djelovao na ekonomiju i poslovnu klimu čitave zemlje. Ovaj i slični događaji mogu biti bar dio rješenja jednog od velikih problema našeg društva, a to je odlazak mladih iz države.

Gosti kao što je Edmund Chu, direktor Techeeta FE tima, član uprave 8 fudbalskih klubova, uključujući i Manchester City, značajni su za pozicioniranje jednog grada u sam vrh svjetskih metropola. Potencijal koji sa sobom nose ovakvi događaji i ljudi vezani uz njih, širi je od samo događaja, pa podrazumijeva i otvaranje mogućnosti investiranja u fudbal, košarku, tenis i druge sportove. Pored toga, otvara se i prostor za razvoj domaćeg potencijala u smislu razvoja tehnologije, inovacija i talenata u svim kreativnim poljima društvenog djelovanja.

"Prema svemu što sam do sada čuo i vidio, Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte i mi smo veoma zainteresovani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je šampionat Formule E značio metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva."- izjavio je Edmund Chu, predsjednik Techeetah tima i član uprave Manchester Cityja.

Jean-Eric Vergne, trenutni šampion Formule E, izrazio je oduševljenje glavnim gradom naše države, uz napomenu kako vjeruje da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj, te da bi ga radovalo ukoliko ulice našeg glavnog grada dospiju na mapu njegovih izazova.

"Želimo da mijenjamo stanje u kojem svi veliki događaji zaobilaze Sarajevo. Svjesni smo količine posla i izazova kojeg smo se prihvatili, ali ja vjerujem da mi to možemo, te da naš grad i država zaslužuju da budu rame uz rame sa svjetskim metropolama."- izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Samir Cerić, CEO Sarajevo Sports International, iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte, kao i potencijal naše države i naših ljudi. Činjenica da su na njegov poziv u Sarajevo došli predstavnici ovog svjetskog takmičenja, među kojima je trenutni svjetski prvak Formule E, mnogo govori o poslovnom kredibilitetu gospodina Cerića i ulijeva povjerenje u uspješnu realizaciju ove ideje.

Top Komentari

disident7
Ima li Bosne van Sarajeva, sve organizujete u glavnom gradu, sta je sa Tuzle, Zenice, Mostara...da ne spominjem druge, gori ste od Beograda u bivsoj drzavi.
15 33
criticos
Da nije smiješno, bilo bi tužno. Ovaj Skaka je zalutao u ove vode, jer očito odgoj u svili i kadifi pod porodičnom staklenim zvonom odvojen od svijeta i realnosti, zaštićen ko međed ne shvata neke stvari koje su logične. Dragi Skaka, ako nisi sposoban i ne znaš, povedi sa sobom nekog ko zna svoj posao, pa da te ko čovjeka posavjetuje i da te ovi bjelosvjetski hoštapleri ne vozaju ko malo dijete. Znam ja da si ti na nivou malog djeteta gdje je pomen formule nešto vauuuu. Sve se svodi na to da ti izmuzu da platiš projekt i elaborat o ostvarivosti održavanje formule. Imaju gotove kopije projekata i bacaju šuplju da izvuku 200.000EUR. Isplati im se. To su pravi hustleri, čovječe. Koji bolid majko mila.
10 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti