Sebastian Vettel slavio u Japanu
Vettelova osma pobjeda u karijeri

Dvostruko slavlje Red Bulla

Sebastian Vettel slavio u Japanu

M. Maksimović

Sebastian Vettel pobjednik je VN Japana.Mladi Nijemac je prekinuo neugodnu seriju koja je trajala šest utrka.Posljednju pobjedu prije Suzuke, Vettel je ostvario na VN Evrope. Drugo mjesto je zauzeo Mark Webber koji i dalje ostaje na vrhu ukupnog poretka.

Na stazi na kojoj su se posljednjih dvadesetak godina često odlučivalo o naslovu prvaka, očekivali smo više. Start utrke je obečavao.Sebastian vettel je poveo, Robert Kubica se ugurao ispred drugog Red Bulla, Marka Webbera. Fernando Alonso je zadržao četvrtu poziciju, Jenson Button petu, a Lewis Hamilton je napravio odličan posao probivši se na šesto mjesto.

Već u prvom krugu su odustali Vitaly Petrov, Nico Hulkenberg, odnosno zbog sudara Felipea Masse i Vitantonia Liuzzija.Na stazi se pojavio sigurnosni automobil, a samo krug kasnije odustaje i nesretni Robert Kubica kojem je otpao zadnji desni točak.

Nastavak utrke je uslijedio u sedmom krugu i već u ranoj fazi bolidi Red Bulla su počeli stvarati osjetnu prednost, dok je smo nešto više uzbuđenja imali u drugom dijelu poretka. Uslijedio je dosadni period utrke u kojem se ništa važno nije događalo na stazi, pogotovo na vrhu poretka. Promjene u poretku dolaze sa odlascima pojedinih vozača u boks, pa je tako Lewis Hamilton pretekao Jensona Buttona u 39.krugu.

Vettel i Webber su i dalje držali vrh poretka, dok je Hamilton pokušavao nešto napraviti, međutim nade da bi mogao zaprijetiti Fernandu Alonsu su nestale zbog problema na bolidu, pa je čak morao i propustiti timskog kolegu Jensona Buttona. U 49. krugu Nici Rosbergu je pukla guma i on odustaje, a raspoloženi Kamui Kobayashi nastavlja svoju utrku i na kraju dolazi na sedmo mjesto. Do kraja sezone su ostale još tri utrke i Mark Webber ima 14 bodova prednosti u odnosu na Fernanda Alonsa koji se danas domogao trećeg mjesta. Isti broj bodova ima današnji pobjednik, Sebastain Vettel dok je Lewis Hamilton četvrti sa 192.

Rezultati VN Japana:
1.Sebastian Vettel  (Nje,Red Bull-Renault) 1h30:27.323
2.Mark Webber (Aus,Red Bull-Renault) + 0.905
3.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) + 2.721
4.Jenson Button (VB,McLaren-Mercedes) + 13.522
5.Lewis Hamilton (VB,McLaren-Mercedes) + 39.595
6.Michel Schumacher (Nje,Mercedes) + 59.933
7.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber) + 1:04:038
8.Nick Heidfeld (Nje,Sauber) +  1:09.648
9. Rubens Barrichello  (Bra,Williams-Cosworth) +  1:10.846
10.Sebastian Buemi (Švi,Toro Rosso) +  1:12.806
11.Jaime Alguersuari (Špa,Toro Rosso) + 1 krug
12.Heiki Kovalainen (Fin,Lotus-Cosworth)  + 1 krug
13.Jarno Trulli (Ita,Lotus-Cosworth) + 2 kruga
14.Timo Glock (Nje,Virgin-Cosworth) + 2 kruga
15.Bruno Senna (Bra,HRT-Cosworth) + 2 kruga
16.Sakon Yamamoto (HRT,Japan) + 3 kruga
17.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) + 5 kruga
Odustali:
Adrian Sutil (Nje,Force India-Mercedes) 45
Robert Kubica (Pol,Renault) 4
Nico Hulkenberg (Nje,Williams-Cosworth) 1
Felipe Massa (Bra,Ferrari) 1
VitalyPetrov (Rus,Rus,Renault) 1
Vitantonio Liuzzi (Ita,Force India-Mercedes) 1
Di Grassi (Bra,Virgin-Cosworth) 1

Ukupni poredak:
1.Mark Webber (Aus,Red Bull-Renault) 220
2.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) 206
3.Sebastian Vettel  (Nje,Red Bull-Renault) 206
4.Lewis Hamilton (VB,McLaren-Mercedes) 192
5.Jenson Button (VB,McLaren-Mercedes) 189

Ukupni poredak kontruktora:
1.Red Bull-Renault 426
2.McLaren-Mercedes 381
3.Ferrari 334


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.