Silovit start Mercedea: Jubilarna 1000. trka Formule 1 pripala Hamiltonu

Velika nagrada Kine

Silovit start Mercedea: Jubilarna 1000. trka Formule 1 pripala Hamiltonu

A. Čaušević

Lewis Hamilton pobjednik je jubilarne 1000. trke Formule 1. Vozač Mercedesa bio je najbrži na Velikoj nagradi Kine na stazi u Šangaju. 

Aktuelni svjetski prvak je već na startu preteko timskog kolegu Valterrija Bottasa te je tokom svih 56 krugova kontrolisao utrku.

Bottas je kroz cilj prošao drugi što znači da Mercedes na početku ove sezone ima maksimalan učinak jer je ovaj tim stigao do dvostrukih pobjeda u Australiji i Bahreinu.

Sebastian Vettel je završio na trećem mjestu nakon što ga je poslije timskih odredbi u 11. krugu propustio Charles Leclerc koji je na kraju bio peti. Između vozača Ferrarija se ubacio Max Verstappen.

U poenima su još završili Pierre Gasly koji je zbog najbržeg kruga dobio i dodatni poen, zatim Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Kimi Raikkonen i Alexandar Albon.

Inače, Hamiltonu je ovo bila druga uzastopna pobjeda ove sezone, te ukupno 75. u karijeri te je sve bliže legendarnom Michaleu Schumacheru koji ima 91 pobjedu.

U poretku vozača Britanac je vodeći sa 68 bodova, šest više od Bottasa, te čak 30 od Vettela.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi