Tehnički predstavnik FIA-e je upozoravao ljude u Red Bullu

Zašto se Red Bull oglušio na poruke?

Tehnički predstavnik FIA-e je upozoravao ljude u Red Bullu

Kako se i očekivalo ekipa Red Bulla je podnijela žalbu nakon diskvalifikacije njihovog vozača Daniela Ricciarda koji je u Albert parku osvojio drugo mjesto. Ricciardo je kažnjen zbog kršenja novog pravila maksimalnog protoka goriva tokom utrke.

Sve je pokrenuo tehnički delegat koji je sudija prijavio kako je bolid br.3 premašio ograničen protiv goriva od 100kg/h. Protok goriva se mjeri pomoću senzora koji je naravno odobren od trane FIA-e i koji se nalazi u vlasništvu ekipu (u ovom slučaju to je Red Bull). Još tokom prvog slobodnog treninga otkrivena je razlika između prva tri i četvrtog izlaska na stazu.

U subotu je Red Bull koristio drugačiji senzor, ali nisu dobili prave parametre, pa je Red Bullu nalođena promjena senzora. U nedelju je orginalni senzor dao skoro iste rezultate kao u petak, nakon čega su se stvari zakomplikovale.

Tokom utrke tehnički predstavnik FIA-e je uz pomoć telemetrije primijetio kako je protok goriva suviše visok te je kontaktirao ljude u Red Bullu koji su se oglušili na poruke. Ostaje otvoreno pitanje zašto?

Sa druge strane u Red Bullu tvrde kako je kako FIA-in senzor nije nije funkionisao i kako je nakon njihov mjerenja sve bilo u redu.

" Ne bi smo se žalili da nismo sigurno kako smo u pravu " poručio je šef ekipe Christion Horner.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.