Čovjek kojeg je Schumi smatrao ocem odlazi, teškim glasom govorio o stanju legende Formule 1

Todt više nije predsjednik FIA-e

Čovjek kojeg je Schumi smatrao ocem odlazi, teškim glasom govorio o stanju legende Formule 1

E. Škorić

Jedan od najbližih prijatelja Michaela Schumachera govorio je o bivšem vozaču Formule 1, koji je 2013. godine imao tešku nesreću.

Jean Todt je poslije dugo vremena napustio funkciju predsjednika FIA-e. Tokom svog oproštajnog govora na svečanoj dodjeli nagrada u četvrtak navečer, Todt je izjavio da će mu nedostajati Schumacher. Njih dvojica su radili zajedno u Ferrariju i tamo su razvili blisku vezu. Koliko je to bila "bliska veza", Francuz objašnjava na temelju jedno anegdote iz prošlosti. 

"Želim biti vrlo iskren, večeras mi nedostaje Michael. Jer on je, i uvijek će biti, dio mog života. Zajedno smo izgradili toliko stvari jer smo zajedno patili i to nas je učinilo jačima", poručio je Todt, pa prepričava anegdotu:

"Sutra su novi izbori i svaki kandidat može dovesti šest osoba da podrže izbore. Sjećam se da sam prije dvanaest godina imao troje ljudi sa sobom: suprugu, sina i Michaela. To je nešto što nikada neću zaboraviti”, rekao je Francuz.

Gala je bila posljednji Todtov zadatak kao predsjednika FIA-e i on ističe da je sretan što se sve završilo.

"Drago mi je da je gotovo. Dvanaest godina je dug vremenski period, a kako sam ja to napravio, zahtijeva puno od vas. Mislim da je dobro da FIA dobije svježu krv. Osim onoga što sam postigao, za sobom ostavljam i sjajan tim koji je u stanju odraditi svoj posao s novoizabranim timom".

Još jednom je govorio o Schumacheru.

"Hvala ljekarima, a posebno Corinni, koja je željela da Michael preživi. I učinila je, ali s nekim posljedicama. Sada se borim protiv ovih posljedica i nadam se da će stvari ići sve bolje i bolje. S njegovom suprugom Corinom sam otkako je Michael doživio nesreću. Ona je snažna žena i preuzela je porodicu na sebe. Nije imala izbora. Nadamo se da će se situacija popraviti, supruga ga je spasila", poručio je Todt.

Podsjetimo da je Schumacher doživio gotovo smrtonosnu povredu glave u skijaškoj nesreći u francuskim Alpama 29. decembra 2013. godine i od tada se nalazi daleko od očiju javnosti, na liječenju. Porodica je navodno potrošila desetke miliona eura na liječenje i za 24/7 kućnu njegu bivšeg vozača Ferrarija u svojim domovima u Švicarskoj i na Mallorci.

Todt je 12 godina bio glavni šef Formule 1, ali za novog predsjednika izabran je Mohammed Ben Sulayem.

Top Komentari

Malmi_Suomi
Todt + Shumi +Ferrari = Lijepo sjećanje ( ko ga se sjeća)
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi