Podsjetnik na najbolje preticanje ikada: Kultna staza i nezaboravni potez za historiju

Prošlo je više od dvije decenije

Podsjetnik na najbolje preticanje ikada: Kultna staza i nezaboravni potez za historiju

A. Čaušević

Ukoliko pitate prosječnog ljubitelja Formule 1 za omiljenu stazu u kalendaru većina će kao odgovor dati Spa-Francorchamps u Belgiji.

Formula 1 se nakon ljetne pauze nastavlja upravo na kultnoj stazi gdje je prije više od dvije decenije viđeno najbolje preticanje u historiji najbržeg oktanskog cirkusa na svijetu.

Ove sezone se za titulu najboljeg bore Lewis Hamilton iz Mercedesa te Max Versteppen iz Red Bulla. Nema sumnje da će i u nedjelju dati sve od sebe da dođu do pobjede.

Isto to je u augustu 2000. godine uradio Mika Hakkinen kada je izveo potez za historiju. Legendarni Finac je na pravcu sredio "dvije muhe" jednim udarcem.

Hakkinen je bio za petama Michaelu Schumacheru, a interesantno da je istovremeno uspio preteći jednog vozača za cijeli krug, ali i i vozača Ferrarija.

U jednom trenutku tri bolida su bila u istoj ravni i jedan do drugog, a prvi koji je ušao u krivinu je bio upravo Hakkinen.

Genijalno preticanje na kraju je bilo dovoljno za pobjedu na stazi Spa, ali ne i za treću uzastopnu titulu na kraju sezone koja je pripala Schumacheru.

Promo

Top Komentari

Ecosport
Legendarni, hrabri Mika Hakkinen.
13 0
Saimai1316
Sjecam se ovog preticanja,tad je F1 bila nesto sto se nedjeljom nije moglo i nije smijelo propustiti,pa nakon utrke na bicikla sa ekipom i glumimo utrku F1,hebote zar je toliko vec proslo
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi