Utrka prekinuta važna pobjeda Hamiltona

Ružan završetak utrke u Japanu

Utrka prekinuta važna pobjeda Hamiltona

Početak same utrke je kasnio zbog već ranije najavljene jake kiše koja je potopila stazu. Odvožena su tri kruga pod sigurnosnim vozilom nakon čega je uslijedio prekid. Nakon nekih pola sata kiša je prestala da pada, na kraju smo imali leteći start.

Fernando Alonso je morao odustati na početku, nije niti dočekao početak prave utrke jer je njegov Ferrari jednostavno stao. Od šestog, odnosno sedmog kruga vozači su tražili da se ukloni sigurnosno vozilo ali se tek dogodilo nakon deset odvoženih krugova. Jenson Button je prvi otišao u boks po intermedium gume, nakon čega su ostali vozači krenuli za njim.

Rosberg je to napravio u 13. krugu, nakon čega je Hamilton došao na prvo mjesto. Ipak, Britanac je
prije odlaska u boks napravio manju grešku, pa se na stazu vratio iza Rosberga. Sve do 29. kruga Rosberg je bio vodeći, a onda je na izlasku iz startno- ciljne ravnine Hamilton pretekao timskog kolegu. Svjetski prvak iz 2008. godine se brzo odvojio od Rosberga na više od dve sekunde,

Button je bio 14 sekundi dalje, dok je Ricciardo na četvrtom mjestu imao osam sekundi zaostatka iza vozača McLarena. Nico je ponovo otišao u boks u 34. krugu, Hamilton dva kruga kasnije. Britanac se na stazu vratio iza Ricciarda koji je također morao u boks.  Australac se iz boksa vratio na peto mjesto iza hamiltona, Rosberga, Vettela i Buttona.

U 39. krugu grešku pravi Vettel, dok je Ricciardo sve brži, međutim kiša počinje sve jače padati tako da su vozači već tada dobili upute kako će morati ponovo mijenjati gume. Ricciardo je prošao Buttona koji je vrlo brzo uzvratio. U 43. krugu sa staze je izletio Adrian Sutil, vrlo brzo na stazi se pojavilo ponovo sigurnosno vozilo, nakon čega je uslijedio prekid utrke. Tek tada se pojavila informacija kako je i Jules Binachi izletio i kako je doživio puno težu nesreću od Adriana Sutila.

Rezultati VN Japana:
1. Lewis Hamilton (VBR, Mercedes) 1:51m43.021   
2. Nico Rosberg    (Nje, Mercedes) + 9.180
3. Sebastian Vettel (Nje, Red Bull/Renault) + 29.122
4. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull/Renault) + 38.818
5. Jenson Button (VBR,McLaren/Mercedes)    + 1:07.550
6. Valtteri Bottas (Fin, Williams/Mercedes + 1:53.773
7. Felipe Massa    (Bra, Williams/Mercedes) + 1:55.126
8. Nico Hulkenberg (Nje, Force India/Mercedes) + 1:55.948
9. Jean-Eric Vergne (Fra, Toro Rosso/Renault) + 2:07.638
10.Sergio Perez    Force India/Mercedes) + 1 krug
11.Daniil Kvyat    Toro Rosso/Renault) +1 krug
12.Kimi Raikkonen (Fin, Ferrari) + 1 krug
13.Esteban Gutierrez (Mex, Sauber/Ferrari) + 1 krug
14.Kevin Magnussen (Dan, McLaren/Mercedes) + 1 krug
15.Romain Grosjean (Fra, Lotus/Renault)    + 1 krug
16.Pastor Maldonado (Ven, Lotus/Renault) '+ 1 krug
17.Marcus Ericsson (Šve, Caterham/Renault) + 1 krug
18.Max Chilton    (VBR, Marussia/Ferrari) + 1 krug
19.Kamui Kobayashi (Jap, Caterham/Renault + 1 krug

Odustali
Jules Bianchi (Fra, Marussia/Ferrari) 44 krug
Adrian Sutil    (Nje, Sauber/Ferrari) 43 krug
Fernando Alonso    (Špa, Ferrari) 3 krug    

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.