Bh. klubu zabranili bavljenje sportom: "Ovo nije pitanje sporta, nego ostanka u državi"

Vjerovali ili ne

Bh. klubu zabranili bavljenje sportom: "Ovo nije pitanje sporta, nego ostanka u državi"

H. Zilić

U bh. sportu više ništa ne može da začudi, a presedan nam stiže ovaj put iz biciklizma koji je olimpisjki sport i u kojem Bosna i Hercegovina postiže odlične rezultate na Međunarodnoj sceni kako u ženskoj tako i muškoj konkurenciji.

Naša država često organizuje i veoma jake Međuanrodne utrke tako je bilo i ovo ljeto, a centar dešavanja bila je prijedorska regija.

Na Kozari je u organizaciji udruženja građana BK Kozara održana Međunarodna biciklistička trka „Grand PRIX Prijedor 2023“ koja je okupila preko 150 biciklista iz više od 20 zemalja.

O ovoj utrci dosta se govorilo u svijetu biciklizma pohvale su stizale sa svih strana, a BK Kozara u svojim redovima ima i sjajnog Sinišu Lukića koji je viceprvak Balkana i višestruki prvak BiH.

Lukić je sjajan sportista i student DIF-a Banjoj Luci, a ove sedmice dočekale su ga nevjerovatne vijesti iz njegovog grada, kako njega, tako i njegov veoma uspješan klub BK Kozara.

Vjerovali ili ne BK Kozaru dočekala je poruka prijedorskog odjeljenja Republičke uprave za inspekcijske poslove. Na vratima je bila poruka "Zabranjeno obavljanje sportskih dijelatnosti i aktivnosti". Biciklističkom klubu je zabranjeno obavljanje sportskih aktivnosti. Da i to je moguće u Bosni i Hercegovini zabranjuju vam bavljenje sportom.

Oglasi

Razlog ovakvoj odluci činjenica je da BK Kozara utrku ljetos nije organizovao uz saglasnot Biciklističkog saveza Republike srpske, a interesantno BK Kozara nije imao šansu postati članom ovog saveza.

Na svom Facebook profilu oglasio se jedan od najboljih bicklistia naše zemlje Siniša Lukić koji je bio razočaran, ljut, začuđen odlukom koja ga je zatekla.

"Budući da su vjerujem sada već svi moji prijatelji upoznati sa sramnom odlukom inspektora za sport grada Prijedora, red bi bio da i ja kao neko oštećen napišem koju riječ.

Poruka koja me je jutros dočekala u Viber grupi našeg kluba me je zgrozila i u potpunosti poljuljala, ali ne po pitanju nastavka bavljenja sportom, već po pitanju ostanka bavljenja sportom u gradu i državi kojoj živim.

Do sada u svojoj sportskoj karijeri dugoj devet godina, nisam čuo da je ijednom klubu na svijetu zabranjeno bavljenje sportom te daljim nastavkom rada i raealizacijom sportskih aktivnosti. Ali, eto mi smo prvi u svijetu.

Oglasi

Gospodin inspektor je dao za pravo sebi da nam zabrani bavljenje sportom i onim što volimo i živimo, a nije smogao snage da dođe na jedan vrhunski događaj regiona koji je okupio svijetska imena i asove svijeta biciklizma.

Naravno i pored toga što nije bio u stanju doći, pošto vjerujem da nije upoznat ni sa riječju koja se piše BICIKLIZAM, čvrsto sam uvjeren da nije ni znao da u njegovom gradu odskora ima i viceprvaka Balkana mada kao da je teško biti drugi na Balkanu, moš' misliti, 12 država, pih.

Ovo što se desilo mojim kolegama, mom klubu i meni vjerujem nije poznato niti jednom profesoru mog fakulteta, tako da ni ja ne griješim kada kažem da smo prvi sportski klub sa zabranom bavljenja sportom.

Naravno da na ovome nećemo stati, postoje ljudi koji će pomoći da se izborimo sa politikom kojoj mjesto u sportu nije!

Od mene toliko, za sad, a nadam se da će uvaženi inspektor smoći snage da barem bude upoznat sa sportovima, kad sa pravilima ne vlada, ali nije ni za čudo kada nije školovan za sportskog radnika.

Sportski pozdrav za sve, treniram za iduću sezonu pa da ne pišem neke pretjerane romane", naveo je Lukić na svom facebook profilu u njegovom saopštenju za javnost.

Na kraju, važno je napomenuti da je bavljenje sportom ljudsko pravo zagarantirano članom 27 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i ostalim konvencijama o ljudskim pravima.

Top Komentari

user1676286668
Opet glasajte za doDicka valjat će vam opet.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi