Doping saga završena, odbačen slučaj protiv Chrisa Froomea

Britanac može napasti peti Tour de France

Doping saga završena, odbačen slučaj protiv Chrisa Froomea

Krajem prošle godine svijet biciklizma je potreso još jedan doping skandal. Naime, britanski biciklista Chris Froome je pao na doping testu tokom Vuelta a Espanae.

Testovi urina su pokazali da je Froome u organizmu imao veliku količinu salbutamola, koji se inače koristi prilikom tretiranja astme.

Iako je poznato da Froome ima problema sa ovom hroničnom bolešču, u njegovom organizmu je pronađena zaista velika količina pomenutog lijeka. Naime, 1000 nanograma po mililitru je dozvoljena količina salbutamola za sportiste, ali je kod Frooma pronađeno dvostruko više istog (2000 ng/ml).

Od tada je trajala istraga Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), ali su danas pristigla vijesti da je krovno tijelo svjetskog biciklizma odbacilo slučaj protiv 33-godišnjeg Froomea.

Naime, Svjetska antidoping agencija je odlučila da ipak nije bilo kršenja pravila o zabranjim supstancama kada je u pitanju Chris Froome.

Froome će tako zadržati svoju titulu sa Vuelte, a moći će se takičiti i na predstojećem Tour de Franceu. Inače, Froome je četverostruki pobjednik ove utrke.

"Zadovoljan sam što me UCI oslobodio optužbi. Ova odluka je ogromna za mene i moju ekipu, ali i veoma važna za biciklizam. Razumijem historiju ovog sporta, i dobru i lošu. Uvijek sam svoju ulogu vođe shvatao ozbiljno i uvijek sam stvari radio na ispravan način. Kada sam rekao da nikada ne bih obeščastio pobjednički dres, to sam i mislio", poručio je Froome koji je za vrijeme trajanja doping sage čvrsto branio svoju nevinost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi