Finiš Tour de Francea: Hoće li Froom napasti prijatelja Thomasa
Froome i Thomas: Dva člana tima Sky drže prva dva mjesta na Touru

Još šest etapa najveće biciklističke trke

Finiš Tour de Francea: Hoće li Froom napasti prijatelja Thomasa

Chris Froome kaže da bi bio sretan da vozi za Gerainta Thomasa, a ne za sebe. Četvorostruki osvajač Tour de Francea tvrdi da će biti spreman žrtvovati svoje šanse da izjednači rekordnu petu titulu kako bi pomogao kolegi Thomasu da postigne pobjedu.

Thomas i Froome su prvi i drugi u generalnom poretku Toura, uoči posljednje sedmice. Thomas je u prednosti minuti i 39 sekundi ispred svog kolege.

Team Sky - i Thomas - neprestano su inzistirali na tome da je Froome njihov vođa, ali situacija se promijenila posljednjih dana i po prvi put u ponedjeljak Froome je rekao da će biti sretan ako mogne pomoći Thomasu da pobijedi.

"Sve dok naš tim napreduje prema postolju u Parizu, sretan sam", rekao je Froome.

On je prije turneje rekao kako želi ostaviti najviše snage za posljednju sedmicu, kako bi ponovio uspjeh sa Giro d'Italie u maju, ali, no odbio je odgovoriti gdje možda vidi najbolju šansu da napadne prvo mjesto.

"Svi ovi razgovori o napadanju ili ne napadanju su bespotrebni. Mi smo u nevjerojatnom položaju, na prvom i drugom mjestu. Nije na nama da napadamo. To je za sve ostale vozače, oni moraju ostvariti što bolja vremena kako bi nas izbacili s pozicije na kojoj se nalazimo. "

Premda je šest dana do kraja takmičenjai Thomas je rekao da pokušava ne razmišljati o finišu unatoč tome što drži žutu majicu.

Što se bliži kraj, to više želiš ostati na podiju, ali još uvijek ne mislim na to", rekao je. "Razmišljajem od etape do etape. San mi je završiti prvi na podiju i ta opcija još uvijek je otvorena, ali pokušavam zadržati isti način razmišljanja.

Thomas i Froome mogu biti u jakoj poziciji na postolju, ali Team Sky je dobio udarac u nedjelju navečer, kada je Gianni Moscon diskvalificiran iz utrke jer je udario člana Fortuneo-Samsica Eliu Gesberta početkom 15. etape.

"To je razočaranje, ali ništa ne možemo učiniti", rekao je Thomas.

"Što je napravljeno, napravljeno je. Samo treba da se usredotočimo na posljednju sedmicu. I dalje imamo jaku ekipu. Mi malo odskačemo, ali svi momci dobro voze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi