Samouništenje velikana počelo je od jedne čaše: "Pošmrkao bih i popio više od bilo koga"
Njemački biciklista je priznao kako se drogirao tokom karijere (Foto: EPA)

Jan Ullrich je uništio sve

Samouništenje velikana počelo je od jedne čaše: "Pošmrkao bih i popio više od bilo koga"

M. Šljivak

Čuveni njemački biciklista Jan Ullrich (50) bio je na ivici smrti. Opijanje i drogiranje dovodili su ga do stanja u kojima nije znao za sebe, ali sve je to prošlost i on pokušava da se vrati normalnom životu.

Jan Ullrich još je jedan u nizu vrhunskih sportista koji su sami sebi uništili život. Nakon bogate karijere odao se alkoholu i drogi, te se doveo na ivicu smrti.

On je u dokumentarcu o svom životu pričao o tome kako je krenuo njegov pakao s alkoholom i drogom. Počelo je s jednom čašom, završilo s bolovima koji su gotovo bili smrtni.

"Nisam pio devet mjeseci, ali jednog dana sam odlučio popiti jednu čašu i zatim sam izgubio kontrolu", rekao je Ullrich i nastavlja.

"Prešao sam s vina na viski. Prvo je to bila čaša dnevno, zatim dvije i sve više i više sam bio žedan."

Oglasi

"Moje tijelo je moglo ići do ekstremnih granica, bio sam vrhunski sportista, zbog toga sam uspio uzeti brojne nagrade, ali sam mogao i popiti mnogo više viskija i pošmrkati više kokaina nego bilo ko. Mnogi bi se ubili nakon tolike količine kokaina i alkohola, ali moje tijelo je izdržalo", ističe on.

Brojne gluposti su mu padale na um

Jan je tokom ovog perioda dolazio na brojne ideje koje nisu svojstvene običnom i normalnom čovjeku. Tvrdi da je sam sebi postavljao izazove.

"Sam sam sebi postavljao izazove. Jednom sam htio postaviti svjetski rekord i ispušio sam više od 700 cigareta u jednom danu. Još se čudim kako sam živ."

"Ja sam izvor svih svojih problema. Nastali su zbog mojih slabosti. Bio sam na vrhu, prošao sam kroz pakao i sada se borim da budem u sredini. 2018. godine sam posebno bio u velikoj depresiji. Shvatio sam da sam skrenuo s pravog puta.

"Tada sam bio na najnižnim granama, ono najgore što osoba može proći fizički i psihički. Prvi naredni korak od toga je bila smrt", poručio je Ullrich.

Srećom, uspio se koliko-toliko oporaviti. Sada pokušava pokrenuti novi život i nadamo se svakako da će se potpuno izvući iz problema u koji je upao.

Ullrich je u karijeri osvojio Tour de France 1997. i Vuelta a Espana 199. godine, a ima i zlato s ulične trke na Olimpijskim igrama 2000. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi