Yates osvojio etapu, ali pobjednik dana je Pinot
Foto: EPA

Fantastična 15. etapa Tour de Francea

Yates osvojio etapu, ali pobjednik dana je Pinot

S. Bošković

Simon Yates pobjednik je 15. etape ovogodišnjeg Tour de Francea.

Današnja etapa vožena je između Limouxa i Foux Prat D'albisa, te je bila duga 185 kilometara.

Prvi na cilj s vremenom do četiri sata, 47 minuta i četiri sekunde stigao je Britanac Simon Yates.

Yates je posljednje kilometre trke odvozio dosta mirno i bez pritiska, no iza njega se odvijala prava drama.

Jedan od favorita za osvajanja Toura Thibaut Pinot je napao nositelja žute majice Juliana Alaphilippea na oko osam kilometara prije cija, koji danas nije bio na nivou. Pinot je došao do drugog mjesta i smanjio zaostatak u generalnom plasmanu. Kao treći stigao je Mikel Landa.

Loš dan Alaphilippea iskoristio je i Geraint Thomas, drugoplasirani u generalnom plasmanu. Thomas je na cilj stigao kao sedmi, 27 sekundi prije nositelja žute majice.

Alaphilippe sada u generalnom plasmanu ima minutu i 35 sekundi prednosti nad Geraintom Thomasom. Steven Kruijswijk ostao je na trećem mjestu, 12 sekundi iza Thomasa. Pinot je današnjom sjajnom vožnjom ušao među pet najbolji, te za vodećim zaostaje minutu i 50 sekundi. Top pet vozača u generalnom plasmanu zatvara Egan Bernal, s dvije minute i dvije sekunde zaostatka.

Biciklisti sutra imaju dan odmora, a nakon toga se utrkivanja nastavljaju u Nimesu.

Šesnaesta etapa će biti duga 177 kilometara. Ipak, profilom je ravničarska i nećemo vidjeti velike promjene u generalnom plasmanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi