Niko nije propao kao on: Karijera poznatog udarača završena je za 45 sekundi

Kownacki više nikog ne može dobiti

Niko nije propao kao on: Karijera poznatog udarača završena je za 45 sekundi

Midhat Šljivak

Poljski bokser Adam Kownacki (34) proživljava teške dane u karijeri. Od čovjeka koji je najavljivan kao novo veliko ime svijeta boksa došao je do potpunog kraha karijere i svima je već jasno da on više ništa ne može napraviti u ringu.

Adam Kownacki doživio je prethodnog vikenda još jednu blamažu u ringu. Nakon samo 45 sekundi sudija je prekinuo meč protiv Kacpera Meyne u borbi za prvaka Poljske u teškoj kategoriji.

Nova katastrofa u ringu za 34-godišnjaka mogla bi i vjerovatno će značiti kraj karijere. Ovo mu je peti vezani poraz i jasno je da on više ništa ne može napraviti u ringu.

Za poljskog boksera nastanjenog u Sjedinjenim Američkim Državama sve je krenulo nizbrdo u martu 2020. godine. Snažni Finac Robert Helenius ga je doslovno pretukao i borba je završena u četvrtoj rundi.

Oglasi

Do te borbe svijet boksa je pričao o Kownackom. Babyface, kako ga zovu, imao je omjer od 20-0 i 15 nokauta uz pobjede protiv respektabilnih imena - Charlesa Martina, Geralda Washingtona, Chrisa Arreole...

Kownacki je do borbe s Heleniusom po The Ring magazinu bio među 10 najboljih teškaša svijeta. Trebao je ubrzo napasti i neku od titula, ali je stiglo bolno prizemljene.

Poraz od Heleniusa došao je neočekivano. Otkrivene su njegove defanzivne slabosti koje je pokušao ispraviti godinu i po dana kasnije protiv istog protivnika.

Međutim, ponovo je na isti način izgubio. Primio je brojne udarce, izdržao je samo dvije runde više prije prekida, da bi potom karijera krenula nizbrdo.

Uzaludno je Kownacki pokušao da se vrati. Redao se poraz za porazom, a prije katastrofe od Meyne izgubio je od Ali Eren Demirezena i Joe Cusumano u borbama u koje je ulazio kao veliki favorit.

Oglasi

Borba s Meynom bi lako mogla biti njegova posljednja u karijeri. Jednostavno ovaj 34-godišnjak više nije vrhunski nivo, odbrane gotovo da nema i vjerovatno bi najbolje bilo da se posveti porodici i životu u Miamiju.

Treba svakako istaći da je za posljednji poraz Kownacki tražio izgovor u rukavicama protivnika. Tvrdio je da nije bilo punjenja u njima, no realnost je da je on kao bokser gotov i da radi sebe i zdravlja više ne bi trebao da se bori.

Adam Kownacki nažalost nije uspio da ostvari karijeru koja mu se predviđala. 'Zapeo' je na posljednjem koraku koja je vodila do velike borbe i ostat će upamćen kao još jedan u nizu teškaša koji nije dosanjao snove.

Ako nekim čudom odluči da se vrati u ring, definitivno rizikuje dosta. Čovjek je nepokretna meta za sve i zdravlje mu je ozbiljno ugroženo.

Top Komentari

Realno01
Najavljeno veliko ime bez jakog protivnika.Došao mali teži protivnik i završio mu karijeru.To su ti današnji bokseri koji rade mečeve samo da nabijaju statistiku i kada dođe prilika za veći meč pokaže se sav amaterizam.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti