Anthony Joshua nastavlja vladavinu: Britanac je apsolutni prvak svijeta!
Foto: EPA

Savladao Josepha Parkera

Anthony Joshua nastavlja vladavinu: Britanac je apsolutni prvak svijeta!

M. Šljivak

Anthony Joshua od večeras je apsolutni vladar teške kategorije svjetskog boksa. Britanac je večeras u Cardiffu savladao Josepha Parkera jednoglasnom odlukom sudija i kući nosi čak četiri pojasa šampiona.

Joshua je kao apsolutni favorit ušao u ovu borbu, a na kraju je takav epitet i teškom mukom opravdao, te je odbranio naslove WBA, IBF, i IBO prvaka svijeta i Parkeru je uzeo titulu WBO prvaka.

Uvodne runde nisu ponudile previše uzbuđenja sa obje strane, ali je Joshua sredinom treće runde uspio da dobro pogodi Parkera koji nije pokazao previše i britanski bokser je bez problema skupljao bodove na otvaranju meča, no ni on nije biljirao.

Kontroilsao je AJ borbu i u četvrtoj rundi. Nije tu bilo teških udaraca, ali je Britanac lagano odbijao svaki pokušaj novozelandskog borca uz nekoliko dobrih udaraca na drugoj strani.

Uzvratio je Parker u petoj rundi. Uspio je dobrom kombinacijom pogoditi Joshuu i to su bili prvi ozbiljniji udarci ovog borca večeras. Potom je Novozelanđanin i u šestoj rundi dobro pogodio protivnika, a Joshua je imao odgovor i uspio je da uzvrati, pa se borba rasplamsala.

Sedma runda donosi nešto bolji boks od Joshue. Pogodio je rivala desnim krošem, a zatim i dobrim aperkatom, ali Parker nije bio uzdrman. Naredna, osma runda donosi novi napad britanskog boksera, a posebnu pažnju je odnosio sudija koji je često bez kakvog razloga prekidao borbu i razmjenu između boraca.

U devetoj rundi ništa spektakularno se nije dešavalo, da bi u 10. rundi bila vidljiva posjekotina iznad oka novozelandskog borca. Joshua je u ovoj rundi uspio ponovo da ostvari prednost, ponovo je kontrolisao meč uz jedan jako dobar aperkat kojeg je pogodio u finišu runde.

AJ je dobro odrađivao i 11. rundu koja je uzbuđenja donijela u finišu kada su oba boksera zadala po jedan jako dobar udarac, ali meč još uvijek nije bio riješen, iako je Joshua imao blagu prednost.

Posljednje tri minute također su donijele bolju borbu za Joshuu. Parker nije uspijevao da napadne na pravi način i na kraju je odluka pala na sudije koje su pobjedu dodijelile Joshui i to dva puta sa 118:110 i jednom 119:109.

Novozelandskom borcu je ovo prvi poraz u 25. meču, dok je Joshua na perfektnom skoru od 21-0, a ovo mu je prvi meč kojeg nije dobio nokautom.

Top Komentari

Bego
Joshua veoma slabo. Daj boze da te neko od one dvojce ne pribije.
2 2
Sejo Kovacevic
Moj jarane tebe ce Fury sa jednom vezanom.rukom.za ljeda pobjedit ako se budes vako dalje borijo
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi