Cirkus u Lukavcu: Evropski prvak "ketio" pred dvoranom

Samovolja direktora Centra za kulturu

Cirkus u Lukavcu: Evropski prvak "ketio" pred dvoranom

Karate klub Orka iz Lukavca svijetao je primjer uspješnosti u Tuzlanskom kantonu, a djeci koja tamo treniraju, izgleda, bolje bi bilo da izrastu u kriminalce nego u zrele i zdrave ličnosti. Kakav drugo dojam steći nakon što im je zabranjeno da treniraju u lukavačkoj sportskoj dvorani u sklopu Centra za kulturu.

Lukavac inače broji 746 sportskih kolektiva, pa je teško pronaći termin u dvorani. Svi su klubovi toliko uspješni da nema uopće potrebe izlaziti ususret nekom karate klubu čiji je član i evropski prvak Hamza Čajić.

Otac ovog ultratalentovanog momka, Selver, jučer je putem facebooka obznanio kako je njegov sin, inače učesnik predstojećeg Svjetskog prvenstva na Tenerifima, od 25. do 29. oktobra, morao ostati ispred dvorane. Njemu i ostalim karatistima ukinuti su termini za treniranje.

"A šta da vam kažem, sve je to jedan cirkus izazvan samovoljom direktora Centra za kulturu. Već mjesec čovjek gura svoje, ne poštuje živu silu. Danas sam bio kod načelnika, on je voljan pomoći, ali iza njega ne stoji općinska većina. Politika se umiješala i u to. Smiješno je da deset dana prije Svjetskog prvenstva Hamzi bude zabranjeno da trenira. Na kraju on je trenirao u jednom malom prostoru za šest-sedam ljudi, ali šta je sa ostalom djecom", pita se Selver.

Orka je inače najuspješniji sportski kolektiv iz Tuzlanskog kantona, ali kakva vajda. Koga uostalom zanima karate i koga zanimaju djeca. Da je iole išta uređeno, ne bi firme morale plaćati troškojve puta i smještaja takmičarima, kao što je nedavno bio slučaj sa Ajlom Mahmutović. Radiš nešto, krvavo treniraš, dođeš na nivo potom da predstavljaš negdje državu, ali kao da državu interesuješ.

"Specifično je to sa karateom, ali generalno je sramotno da bar najuspješniji takmičari nemaju podršku institucija. Ja kao roditelj poznajem Ajlu, svi se mi međusobno znamo i družimo često na takmičenjima i drago mi je zbog nje što će ići na Svjetsko prvenstvo i želim joj sreću, ali i njen i ovaj sada primjer vrlo su demotivirajući", riječi su Selvera Čajića.

Na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore BiH će imati dvadesetak predstavnika od mogućih 36 koliko ima kategorija. Karate je također Olimpijski sport, a djeca su BiH su prirodno nadarena za isti pa možda da i u Olimpijskom komitetu porazmisle o podršci onima koji nečemu vrijede. Treba uzeti prvu medalju s Igara, kad-tad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi