Meč za pamćenje dvojice najboljih na svijetu: Islam Makhachev pobijedio Alexandera Volkanovskog
Nevjerovatna borba dvojice najboljih boraca svijeta i pobjeda Makhacheva

Odbranio UFC pojas lake kategorije

Meč za pamćenje dvojice najboljih na svijetu: Islam Makhachev pobijedio Alexandera Volkanovskog

M. Šljivak

Islam Makhachev odbranio je naslov UFC prvaka lake kategorije nakon što je u australskom Perthu jednoglasnom odlukom sudija pobijedio fenomenalnog šampiona perolake kategorije Aleksandera Volkanovskog. Dvojica sudija bodovala su meč 48:47, a jedan 49:46.

Islam Makhachev i Aleksander Volkanovski pružili su zaista spektakularan meč u Perthu, a na kraju je čudesni Dagestanac uspio odbraniti naslov prvaka lake kategorije, no nije mu bilo nimalo lako.

Volkanovski je pokazao kakva je mašina. Uspio je parirati Makhachevu u svim segmentima borbe, posebno onom hrvačkom gdje mu niko nije davao šansu, ali na kraju je Dagestanac ipak zasluženo slavio pobjedu.

Australac je imao veliku podršku domaće publike u Perthu. Borba je počela otvorenom razmjenom, a Makhachev je dobrim udarcem u prvoj rundi uspio uzdrmati Volkanovskog. Noga mu je dotakla tlo, Islam mu je uzeo zatim i leđa, no Australac se odbranio.

Uzvratio je žestoko u drugoj rundi. Sjajno izbjegavao pokušaje rušenja, ali Makhachev je imao odlične dijelove meča i na nogama, pa je uspio još jednom serijom lagano uzdrmati Volkanovskog.

Nevjerovatnom lakoćom Volkanovski se izvlačio iz klinča što nikom dosad nije uspjelo. Borba je bila vrhunska u svim segmentima i dalje i oba borca su prikazivala zaista nevjerovatne sposobnosti.

Oglasi

Uspio se Australac u četvrtoj rundi izvući i iz body trianglea. To je već počelo nervirati Dagestanca koji nije mogao da vjeruje da Volkanovski ima takav repertoar na raspolaganju.

Sjajni domaći borac je nevjerovatan bio i u odlučujućoj rundi. Pritiskao je Makhacheva, uspio ga je u finišu borbe i uzdrmati, došao je u ground and pound poziciju, no prekida nije bilo.

Na kraju je borba otišla u ruke sudija. Oni su presudili da je Makhachev bio bolji (48-47, 48-47, 49-46) i Dagestanac je sačuvao pojas.

Ipak, treba se odati priznanje nevjerovatnom Volkanovskom koji je pokazao zašto je među najboljim borcima svijeta jer je Makhachevu pružio borbu koju nikad neće zaboraviti.

Oglasi

"Nizak je i težak protivnik. Hvala Alex, bila je ovo jako dobra borba. Dosta toga mi se desilo prije borbe i trebao mi je jedan ovakav meč. Moram napredovati i biti još bolji", rekao je Makhachev i dodao je:

"Iznenadio me je način na koji se pripremio. Mislio sam da će mi biti lako na podu, ali on je dosta napredovao. Trebao sam čvrstog rivala i pokazao sam zašto sam broj jedan na svijetu. Želim prave izazivače", poručio je Islam.

Volkanovski je pošteno čestitao protivniku na pobjedi.

"Nisu mi davali šansu. Znao sam da je jako dobar, dosta je toga što sam morao bolje odraditi. Ali, čestitke Islamu. Nije poštovao moje hrvanje, a ja njegove udaračke vještine. Dobro me pogađao", rekao je Volkanovski.

Islam će nakon ove borbe biti rangiran kao najbolji borac svijeta, a ovo mu je 24. pobjeda karijere u kojoj ima samo jedan poraz.

Volkanovskom je ovo bio drugi poraz u karijeri u kojoj ima 25 pobjeda, no pokazao je kakva je mašina i da nije uzalud apsolutni vladar perolake kategorije.

Top Komentari

plemic
hasbulla će ih satrati obadvojicu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi