Je li došlo vrijeme za novog prvaka svijeta?

Kličko protiv Furyja

Je li došlo vrijeme za novog prvaka svijeta?

M. Šljivak

Vladimir Kličko će u subotu u Dusseldorfu braniti naslove prvaka svijeta u teškoj kategoriji protiv Tysona Furyja.

Britanac u duel s Kličkom ulazi kao neporažen. U 24 borbe je izašao kao pobjednik, a 18 puta je protivnika nokautirao.

Ipak, sada je pred njim najteži ispit u karijeri. Rukavice će ukrstiti sa apsolutnim prvakom svijeta u teškoj kategoriji Vladimirom Kličkom, koji je već 11 godina neporažen.

Posljednji koji se može pohvaliti da je pobijedio Ukrajinca je Lamon Brewster. Međutim, nakon poraza 2004. godine krenula je dominacija braće Kličko, a Vladimir je trenutno apsolutni vladar teške kategorije.

Ovo će Kličku biti 28. odbrana naslova. To je apsolutni rekord teške kategorije...

Optužbe bez razloga

Vladimira već godinama optužuju kako bira lagane rivale za odbrane naslova. Međutim, ukrajinski bokser je pobijedio sve što iole vrijedi u svijetu boksa, te su priče o laganim rivalima apsolutno smiješne.

Dao je priliku, Povetkinu, Hayeu, Chagaevu, te mnogim drugima, ali niko ga nije mogao ni ozbiljnije uzdrmati.

Sada je došao na red Tysona Furyja, koji je rođen u porodici irskih putnika (Travellera), koje nazivaju i irskim ciganima iako ih s Romima ne veže zajedničko porijeklo.

Šta treba očekivati od meča Kličko - Fury?

Bokserski svijet je dugo čekao ovaj meč. Stručnjaci smatraju da Fury jedini može ugroziti Klička, jer su prethodni protivnici većinom bili niži od Ukrajinca, te im je on borbom sa distance i preciznim pogađanjem direktima onemogućavao da ga ugroze.

Fury ima visinu od 206 centimetara, reach mu je 216 centimetara, što je prednost od 10 centimetara u odnosu na Klička.

Dr. Steelhammer zbog toga po prvi puta neće moći koristiti svoje glavno oružje, direkte. Očekuje ga osam centimetara viši rival, koji će svaku priliku koristiti da pogodi šampiona.

Opasan je nokauter Fury. Njegovih 18 nokauta u 24 meča dovoljno govore da će svaki udarac biti izuzetno žestok i ako želi sačuvati pojaseve Kličko će morati neutralisati napade Britanca.

S obzirom na dosadašnja iskustva ne treba sumnjati da je šampion dobro pročitao Furyja, ali izvjesno je da ne treba očekivati atraktivnu borbu. 

Jedan udarac bi mogao riješiti meč, ali ne treba biti čudo ako u Dusseldorfu budemo gledali svih 12 rundi.

Hoće li Fury postati novi vladar teške kategorije ili će Vladimir ostati na tronu, vidjećemo u subotu, ali je sigurno da nas očekuje veliki spektakl.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.