Internetom je počeo kružiti snimak brutalnog prebijanja Cro-Copa

Čuvena borba

Internetom je počeo kružiti snimak brutalnog prebijanja Cro-Copa

Admin Čaušević

Nakon što se proslavio u K-1 kao jedan od vodećih kik boksera na svijetu, hrvatski borac Mirko Cro Cop Filipović ušao je u svijet profesionalnog japanskog MMA-a i brzo se pojavio kao superzvijezda. 

Iako je djelovao prespor i naporan u poređenju sa elitom K-1 da bi postao šampion u kik boksu, njegov stil se bez napora pretočio u MMA. Tokom četiri godine borbe u Prideu, Filipović je dovršavao takve rivale kao što su Kazushi Sakuraba, Heath Herring i Igor Vovchanchyn.

S obzirom da je Cro Cop jedini poraz u MMA stigao od tadašnjeg prvaka u teškoj kategoriji Antonija Rodriga Nogueire, bio je veliki favorit za plasman u finale turnira u teškoj kategoriji na takmičenju održanom u aprilu 2004. u japanskoj Saitami. No, hrvač Kevin Randleman pokvario je te planove izbacivši Hrvata u prvoj rundi.

Na početku mislilo se da će borba ličiti na klasičan slučaj napadača protiv graplera. Od Cro Copa se očekivalo da održi borbu na nogama koristeći svoju superiornu odbranu dok bi Randleman nastojao da odnese borbu na zemlju i tako savalda Cro Copa.

Desilo se upravo ono što je Randelman želio, ali ne prije nego što je šokirao MMA svijet "patosirajući" Cro Copa oborio ga je monstruozno, punom snagom udarem u vilicu.

Randleman je lažirao pokušaj uklanjanja, natjeravši Cro Copa da nasjedne, prije nego što je uslijedio eksplozivan napad Hrvatski velikan uspio je nakratko vezati Randlemana za zemlju prije nego što su ga šake Čudovišta "uspavale".

Randleman je pobjedom podsjetio gledaoce zašto je u to vrijeme bio jedan od najopasnijih ljudi u teškoj kategoriji. Postao je prvi borac koji je zaustavio Cro Copa, podvig koji se u UFC-u neće ponoviti do 2007. godine.

Prije nekoliko mjeseci video ove borbe je uploadovan na YouTube platformi, a do sada je skupio skoro milion pregleda što dovoljno govori o koliko atraktivnom meču se radilo. 

Inače, krajem decembra 2004. godine Cro Cop je dobio priliku da se revanšira Randleman što je i uspio tako što je uspio davljenjem.

Tako je legendarni hrvatski borac postao jedini u historiji Prideda koji je uspio pobijediti trojicu UFC šampiona u teškoj kategoriji tri puta u nizu. Savladao je Josha Barnetta, Kevina Randlemana i Mark Colemana.

Top Komentari

Edin Merlin
Ovog deveta ko stigne svakako !
0 4
MaDaj
“Ovo je udarac u glavu, lijevom nogom CRO-Copa” RimaD
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi