Neka se spreme Joshua i Wilder: Čudesni Ukrajinac kreće u osvajanje teške kategorije
Teška kategorija boksa dobija još jedno veliko ime koje će sasvim sigurno predstavljati prijetnju Joshui i Wilderu (Foto: EPA)

Fantastični Usyk uskoro debituje

Neka se spreme Joshua i Wilder: Čudesni Ukrajinac kreće u osvajanje teške kategorije

M. Šljivak

Teška kategorija boksa odavno nije bila toliko interesantna, ali u narednom periodu bi se još jedan čovjek mogao umiješati u borbu za sami vrh.

Anthony Joshua, Deontay Wilder i Tyson Fury bore se za tron najboljeg teškaša svijeta i apsolutno svi jedva čekaju okršaje između njih.

Ipak, uskoro bi teška kategorija mogla biti još i jača. Čudesni Ukrajinac Oleksandr Usyk najavio je prelazak iz cruiser kategorije, gdje je apsolutni šampion svijeta, u tešku.

Već se spominju i potencijalni rivali u prvom meču. To su Alexander Povetkin i Luis Ortiz, iskusni 39-godišnjaci koji su već godinama u samom teškaškom vrhu.

Duel sa Povetkinom bi sasvim sigurno privukao ogromnu pažnju. Bio bi to duel Ukrajine i Rusije, te borba dvojice zlatnih olimpijaca i sasvim sigurno bi bio pravi ispit za Usyka.

Sa druge strane Ortiz bi možda čak bio i veći izazov. Kubanac ne odustaje od vrha teške kategorije, iako mu je 39 godina, a prošle godine je imao šansu da se bori za WBC prvaka svijeta i poprilično je uzdrmao šampiona Deontayja Wildera, ali na kraju je ipak izgubio meč.

Predstavnici ukrajinskog boksera počeli su pregovore sa obojicom boraca i prvi meč bi se mogao desiti već za dva ili tri mjeseca.

Cilj je skinuti Joshuu sa trona

Oleksandr Usyk više nema koga pobijediti u cruiser kategoriji. Osvojio je sve moguće titule, a sada slijede mnogo veći izazovi među istinskim teškašima.

Ukrajinac je najavio kako mu je cilj borba protiv Anthonyja Joshue. Ipak, čini se kako će prvo imati dvije ili tri borbe za zagrijavanje, iako bi već sada mogao biti prvi izazivač Joshui.

Njegov naslov "WBO Super Champion" omogućava mu da odmah izazove britanskog boksera čim promijeni kategoriju, ali Usyk radi itekako pametan posao i to sasvim sigurno neće učiniti.

Zato su počeli pregovori sa drugim bokserima. Jarrell Miller i Joseph Parker su odbili ponude tima ukrajinskog boksera, ali zato Ortiz i Povetkin imaju namjeru da fanastičnom borcu pruže šansu da se dokaže u kategoriji više.

U dosadašnjoj karijeri Usyk je odradio 16 borbi. Svih 16 je dobio, a jedini problem mu je predstavljao duel sa Mairisom Briedisom kada je slavio većinskom odlukom sudija i to je jedina borba u kojoj nije potpuno dominirao.

Sve ostale duele lagano je riješio u svoju korist i bit će svakako veoma interesantno vidjeti kako će se čudesni Ukrajinac snaći u teškoj kategoriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi