Ples na ledu nezaustavljive mašine: Oleksander Usyk je istinsko čudo!
Oleksandr Usyk je jedinstven čovjek u svijetu boksa (Foto: EPA)

Nevjerovatni Ukrajinac

Ples na ledu nezaustavljive mašine: Oleksander Usyk je istinsko čudo!

Midhat Šljivak

Apsolutni prvak svijeta teške kategorije Oleksander Usyk još je jednom pokazao da se radi o istinskoj mašini. Uspješno je odradio trening na zaleđenom jezeru gdje je jedan pogrešan korak mogao predstavljati problem.

Oleksander Usyk je prvi čovjek u 21. stoljeću koji je uspio doći do titule apsolutnog prvaka svijeta teške kategorije. Do samog vrha bokserskog svijeta je došao pobjedom protiv Tysona Furyja, te je stekao status jednog od najvećih boksera ikad.

Čudesni Ukrajinac poznat je po zaista brutalnim metodama treninga. On uvijek ide mnogo dalje od ostalih i ima impresivne metode kojima se dovede u optimalnu formu.

Dio treninga otkriven je nedavno. On pred mečeve sparinguje 15 rundi po četiri minute uz pauzu od samo 45 sekundi između dvije runde. Normalan sparing traje 12 rundi po tri minute uz minut pauze. Usput, Usyk promijeni četiri različita sparing partnera.

Također, on vozi bicikl 100 kilometara, pliva čak pet sati, te roni što je duže moguće.

Sada se odlučio odraditi shadow boxing na ledu. Iskoristio je zaleđeno jezerce da to napravi. Led je bio tako tanak da je svaki korak mogao biti pogrešan, no Usyk je bez problema završio posao.

Oglasi

Usyk je još jednom pokazao da je poseban šampion. Čovjek je mnogo manji od svih drugih teškaša, ali je ipak na tronu ispred svih drugih.

Ukrajinska mašina je na omjeru od 22-0 u profesionalnoj karijeri, a novi izazov mu slijedi krajem decembra kada je na programu uzvratni meč protiv Tysona Furyja.

To bi za 37-godišnjeg boksera mogao biti i posljednji meč karijere. Više jednostavno nema šta uzeti, pobijedio je najbolje u cruiser i teškoj kategoriji i izazova gotovo da nema.

Usyk će definitivno ostati upamćen kao jedan od najvećih boksera svih vremena. Čovjek je istinsko čudo koje je kroz karijeru uzeo apsolutno sve što je mogao.

Račun je također pun od spektakularnih obračuna i samo od borbi protiv Furyja uzet će više od 100 miliona eura.

Oglasi