Sam je bio šampion, a u njega su svi gledali kao u oca - Abdulmanap Nurmagomedov
Foto - Instagram

Khabibov otac je stvorio brojne šampione

Sam je bio šampion, a u njega su svi gledali kao u oca - Abdulmanap Nurmagomedov

M. Šljivak

Khabib Nurmagomedov otišao je u povijest kao jedan od najvećih boraca svih vremena.

Dagestanski Orao je svoj posljednji let imao protiv Justina Gaethjea nakon čega je ostavio rukavice u oktagonu i objavio je kraj velike karijere. Nije Khabib želio da se više bori bez oca Abdulmanapa. Odlučio je da ispuni želju majci i da završi karijeru sa omjerom od 29-0.

Abdulmanap je nažalost preminuo 3. jula ove godine u Moskvu. Koronavirus mu je pogoršao srčane probleme i nažalost Abdulmanap se nije uspio oporaviti.

Čuveni trener važio je za jednog od najvećih stručnjaka u svijetu borilačkog sporta. Od Khabiba je napravio jednog od najvećih svih vremena, a pod njegovim vodstvom stavali su još mnogi borci.

Abdulmanap je i sam bio šampion u judu i sambu, te u hrvanju slobodnim stilom. Prvi trenerski uspjeh stigao je 1992. godine kada je mlađeg brata Nurmagomeda Nurmagomedovog odveo do šampionske titule u Sambu.

Povratkom u Dagestan otvorio je sada već slavnu dvoranu koju je nazvao Manapova škola. Stvorio je brojne zvijezde i šampione, a pored Khabiba u dvorani su stasavali Islam Makhachev, Rustam Khabilov, Azamat Hashimov, Shamil Zavurov, Gadzhimurad Nurmagomedov, Magomedrasul Hasbulaev...

Njegove tehnike treninga bile su posebne. Pored razvijanja različitih tehnika u borbi, brojnih vježbi koje se nigdje drugo ne rade, volio je raditi sa borcima na strategiji borbe i prednost je naravno davao hrvanju u odnosu na sve drugo.

Abdulmanap je volio raditi sa svojim borcima. Imao je očinski odnos prema svima njima, prema Khabibu je bio najstrožiji, ali su imali nevjerovatan odnos.

Dokaz tom je Khabibova posvećenost radu, ljubav prema ocu i porodici, koju je stavljao ispred svega drugog. Sada je na njemu da nastavi tamo gdje je Abdulmanap stao i sigurno je da će borci u Orlu imati novog uzora.

Abdulmanap bi na sina bio ponosan.

Top Komentari

Tumbe1976
e malo ste ga precerali sa ovim dagestancima . haj bio sampion sad ode da cuva ovce i muze krave. vidite da su ovo seljaci ljudi, zaradili ogromne pare ,a veze nemaju sta ce sa njima osim da kupi jos stoke
4 17
razdeGo9
Pa ima li ikakvih dr tema od ovih. Jos samo da napisete sta je vecerao ovaj rus veceras
0 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi