Ovog čovjeka izazivao je čitav svijet i niko nikad ga nije pobijedio
Rickson Gracie čovjek je kojeg niko nikad nije uspio dobiti u borbi, a dolazili su mnogi u njegovu dvoranu (Foto: Screenshot)

Rickson Gracie je nešto posebno

Ovog čovjeka izazivao je čitav svijet i niko nikad ga nije pobijedio

M. Šljivak

Rickson Gracie apsolutna je borilačka legenda. Majstor je brazilskog jiu-jitsua i nosioc crvenog pojasa devetog stepena, te crnog pojasa u judou. Zaslužan je što je BJJ dobio svjetsku slavu i čovjek kojeg niko nikada nije pobijedio.

Rickson Gracie imao ja zaista bogatu borilačku karijeru. Majstor je brazilske jiu-jitse (crveni pojas deveti stepen) i vlasnik crnog pojasa u judou i nepobjediva borilačka mašina.

Čuvena porodica Gracie je ta koja je zaslužna za svjetsko popularizaciji brazilske jiu-jitse. Po mnogima najbolji iz porodice je Rickson Gracie koji važi za čovjeka kojeg niko nikad nije pobijedio.

Danas 63-godišnji Rickson je u MMA karijeri odradio 11 borbi. 10 od njih je završio u prvoj rundi, a samo je Japanac Yoshisha Yamamoto uspio doći do treće runde kada je ipak zadavljen.

Van oktagona ovaj borac ima omjer od 450-0. U ovaj omjer su uključeni ulični obračuni te dueli u dvorani gdje su mu šampioni sa svih strana svijeta dolazili kako bi se okušali s njim.

Oglasi

Iako u ovaj rekord mnogi sumnjaju jer smatraju da je Gracie računao i borbe s amaterima tokom treninga, ali da je to učinio, cifra dobijenih borbi bila bi vjerovatno još veća.

Sa svih strana dolazili su razni šampioni kako bi se okušali s ovom legendom. Međutim, niko od njih nije uspio da ga završi.

Među onima koji su dolazili je i šestostruki ruski judo šampion, koji je imao iskustva u boksu. Međutim, za Ricksona je bio lagan zalogaj i borba je za nekoliko sekundi bila gotova čim mu je Gracie uzeo leđa.

U Brazil je zbog ovog majstora dolazio i čuveni glumac Chuck Norris. On je želio trenirati s Ricksonom i naučiti nove vještine kako bi popularizovao BJJ u Sjedinjenim Američkim Državama.

I on je kao i drugi imao duel sa slavnim borcem. Iako važi za čovjeka koji poznaje nekoliko različitih borilačkih sportova, nije imao nikakve šanse u ovom duelu i sve je završilo za manje od 30 sekundi.

U ovoj borbi pala je i opklada. Ko izgubi mora nositi unutrašnji veš naopako, a to je na kraju bio Norris.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi