Sjećate li se čovjeka koji je pobjegao od Mikea Tysona iz ringa?
Na kraju se ispostavilo da je poljski bokser napravio dobar potez za svoje zdravlje jer bi nastavak meča mogao donijeti teške posljedice za njegovo zdravlje

Odluka mu je na kraju vjerovatno spasila život

Sjećate li se čovjeka koji je pobjegao od Mikea Tysona iz ringa?

M. Šljivak

Dvadeseti oktobar 2000. godine zauvijek će ostati upamćen u svijetu boksa kao sramotan dan za poljskog boksera Andrewa Golotu koji se našao u ringu sa legendarnim Mikeom Tysonom.

Iron Mike je bio u velikoj seriji nakon suspenzije od 15 mjeseci zbog incidenta u meču sa Evanderom Holyfieldom. Došao je potom na red meč sa Golotom koji je potom napravio jedan od najsramotnijih činova u historiji boksa.

Tyson je očekivano ušao žestoko u meč. Pogađao je poljskog boksera, a već nakon prve runde Golota je dva puta tražio da prekine meč.

Nakon što je Tyson nastavio da ga pogađa Poljak je doslovno pobjegao iz ringa. Nije želio da nastavi meč usprkos molbama svog trenera i proglašena je pobjeda Mikea Tysona.

Navijači su nakon ovog bili bijesni. Na putu prema svlačionici Golotu su gađali svim i svačima, ali se na kraju ispostavilo da je poljski bokser napravio pravi potez jer mu je Tyson za svega šest minuta nanio teške tjelesne povrede.

U bolnici je otkriveno da Golota ima potres mozga, vratni disk mu je također bio povrijeđen, a imao je i frakturu jagodične kosti. To je na kraju dovelo i do trogodišnje pauze, a ovaj bokser se u ring vratio u augustu 2003. godine. Ipak, na kraju Golota ovaj meč nije izgubio. Meč je proglašen kao no contest jer je Tyson pao na doping testu, a priznao je kako je prije meča pušio travu.

Golota je naskon svega imao tri napada na titule. Međutim, nije uspio da slavi u borbama sa Chrisom Byrdom (remi), te Lamonom Brewsterom i Johnom Ruizom, te nikada nije postao šampion.

Karijeru je ovaj bokser završio 2013. godine, a u karijeri je imao 41 pobjedu, devet poraza, te po jedan neriješen i no contest meč. Golota trenutno živi u Chicagu i ne pojavljuje se previše u javnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije