Taekwondoista Nedžad Husić u pohodu na prvu medalju za BiH na Olimpijskim Igrama

Taekwondo savez BiH kao primjer dobre prakse

Taekwondoista Nedžad Husić u pohodu na prvu medalju za BiH na Olimpijskim Igrama

Haris Zilić

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije i druženje sa novinarima povodom odlaska Nedžada Husića, predstavnika BiH u taekwondou na Olimpijske Igre u Tokiju, i aktivnosti saveza u proteklom periodu.

Osim historijskog uspjeha i odlaska na Olimpijske Igre Taekwondo savez BiH je prošle godine organizovao Evropsko prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama i kadete, a ove godine dobio je organizaciju Taekwondo prvenstva za juniore u 2021. godini.

Savez je takođe angažovao južnokorejanskog majstora taekwondoa Seung Ki Hong za trenera Kukkiwon akademije u Bosni i Hercegovini u narednom periodu. Hong je najpoznatiji po svom radu u Hrvatskoj, kojoj je kao trener donio evropske, svjetske ali i dvije bronzane medalje na Olimpijskim Igrama.

Zahvaljujući Olimpijskom komitetu BiH biće realizovan projekat razvoja nacionalnog sportskog sistema Taekwondo saveza BiH u vrijednosti od 35000 dolara u sklopu kojeg bi trebao biti otvoren nacionalni Taekwondo centar sa najmodernijom elektronskom opremom.

Prisutnim novinarima obratili su se Nedžad Husić, najmlađi predstavnik BiH na Olimpijskim Igrama u Tokiju koji je ovom prilikom kazao:

''Kvalifikacije su bile izuzetno teške i naporne, ali vjerovao sam u sebe. Pripreme za Olimpijske Igre su malo drugačije, sve je tačno isplanirano, intenzitet treninga je pojačan i sada ulazimo u fazu privođenja kraju fizičke spreme. Tamo je 16 najboljih boraca, svi smo u egalu. Ne treba previše obećavati, ali dat ću sve od sebe i potruditi se da donesem prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu što mi je uvijek bio cilj.''

Nedžadov trener je ujedno i njegov otac Haris Husić, koji je ovom prilikom istakao:

''Mi smo završili sa glavnim dijelom priprema i planirali smo završiti pripreme u BiH zbog COVID-19 pandemije. Prije toga smo uradili kvalifikacije i Evropsko prvenstvo i pokazalo se da možemo napraviti rezultat i bez odlazaka vani i skupih troškova. Podržali su nas Ministarstvo Kulture i sporta Kantona Sarajevo i Olimpijski Komitet BiH te im se ovim putem zahvaljujem. Najveći izazov bio je zadržati kilažu u kategoriji u kojoj se Nedžad takmiči i COVID-19 test. Uspjeli smo u tome i nadamo se najboljem rezultatu''.

Osim predstavnika u taekwondou, Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u suđenju na Paraolimpijskim Igrama, a to je Belmir Berberović.

''Ja sam među četiri najbolja sudca u Evropi i na posljednjem Evropskom seniorskom prvenstvu sam proglašen za najboljeg sudiju. Mislim da sam jedan od rijetkih sudija iz Bosne i Hercegovine koji je došao na taj nivo. Velika je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu i nadam se da će tamo proći sve u najboljem redu i da neću nikoga oštetiti'', kazao je Berberović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti