U Baku sa Vidićem, Beljom i Bošnjakom

Trojica bh. boksera na SP-u

U Baku sa Vidićem, Beljom i Bošnjakom

Prije 35 godina sve je počelo u Havani. A, gdje inače ako je u pitanju boks nego na Kubi, gdje su rukavice kao od betona i gdje su momci lepršavi poput leptira - kako bi to Muhamed Ali slikovito opisao.

I, tako sve do današnjih dana, kada je pred nama nova smotra najboljih svjetskih boksera. Svjetsko prvenstvo u boksu koje će se od 22. septembra - 10. oktobra održati u Azerbejdžanu, glavnom gradu te zemlje Bakuu.

Važnost ovoga SP-a, pored borbi za što bolji plasman, pored svog klasičnog takmičarskog karaktera, je i ta što će ovo biti prvo zvanično "kvalifikacijsko" za Olimpijske igre u Londonu naredne godine. Prvih osam po kategorijama trasirat će svoj put preme Londonu, dok će svi ostali svoje mjesto morati potražiti na nekim drugim takmičenjima. Dakle nije bez razloga EP i SP u boksu iste godine, to je upravo zbog Olimpijskih igara idućeg ljeta.

Nakon rekorda po broju učesnika na prošlom šampionatu u Milanu 2009. godine, organizatori u dalekom Azerbejdžanu očekuju još veći broj učesnika. Da li će broj od 685 boksera, koliko organizatori očekuju na turniru i zauzeti svoj ugao u ringu, ne možemo prognozirati. Ono što sa sigurnošću možemo utvrditi, to je broj od trojice naših boksera koji će učestvovati na šampionatu. Veliki problemi su pratili našu selekciju kada su u pitanju naši momci za Azerbejdžan. Novčana sredstva neophodna za put, kao i uvijek bila su početak i kraj svih razgovora vezanih za SP.

Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, u toku sutrašnjeg dana put Bakua bi trebali krenuti:

Džemal Bošnjak (BK Ilidža - Sarajevo, poluteška do 81 kg)
Velibor Vidić (BK Slavija - Banja Luka, welter do 69 kg)
Damir Beljo (BK Zrinjski - Mostar, teška do 91 kg)

Očekivanja su največa kada su u pitanju Vidić i Bošnjak, koji je na nedavnom EP pobijedio odličnog boksera Draškovića iz Crne Gore, inače aktuelnog prvaka Mediterana. Sve ostalo bit će u znaku skupljanja iskustva i minuta u ringu na ovako velikom natjecanju. Naše sportiste na put vodi selektor Almedin Fetahović (BK Ilidža)

U narednim danima pred nama su dakle veoma kvalitetne borbe za svjetske medalje ali i za konačnu kvalifikaciju na OI u Londonu. Najviše pažnje privlače dvostruki svjetski šampioni, Uzbekistanac Abos Atoyev i Serik Sapiyev iz Kazahstana. Tu su još Mauritanac Richarno Colin, te Indijac Vijender Singh, najbolji sa zadnjeg Svjetskog prvenstva policajaca. Bilo bi krajnje nepošteno spomenuti Kubance predvođene jednim spojem iskustva i mladosti sa Toledom, Savonom, Correom i Alvarezom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.