15. april 1989. godine - Hillsborough
Slike su i danas potresne

22 dvije godine od velike tragedije

15. april 1989. godine - Hillsborough

M. Maksimović
Teme:

Dan prije prve utakmice polufinala FA Kupa u kojoj se sastaju Manchester City i Manchester United, u Liverpoolu su obilježene 22 godine od velike tragedije koja se dogodila 15. aprila na stadionu Hillsboroughu u Sheffieldu 1989. godine.

U tragediji koja se dogodila za vrijeme polufinale utakmice FA Kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta 96 navijača Liverpola je smrtno stradalo.

Za veliki broj navijača Liverpoola, tribina Leppings Lane je bila premala, a ključnu grešku je napravila policija onog trenutka kada je otvorila još jednu kapiju kako bi veliki broj navijača koji je bio van stadiona ušao na tribinu.

Tek kada su prvi navijači uskočili u teren nakon šest minuta igre, igrači i ostali na stadionu su shvatili o čemu se radi.Navijači su počeli gaziti jedni druge, nastao je horor na tribini.Na licu mjesta su preminule 94 osobe,četiri dana nakon toga u bolnici još jedna, a nešto kasnije nakon skoro godinu brojka se popela na tragičnih 96.

Tragedija je bila još veća kada je odlučeno kako je nesreća bila slučajna.Na Anfieldu je u petak održana komemoracija, po prvi put pojavio Kenny Dalglish nakon 1990. godine.Kenny je danas menadžer Liverpoola, tog kobnog 15.a prila je bio igrač i menadžer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.